Nieuws

Weinig gezond en vegetarisch voedsel op bevrijdingsfestival Wageningen

article_published_on_label
2 mei 2024

Maar liefst 92% van het aangeboden eten en drinken op het bevrijdingsfestival (5 mei 2022) in Wageningen draagt niet bij aan een gezond voedingspatroon. Bijna de helft van het aangeboden eten (46%) was vegetarisch (zonder vis of vlees), maar dit bestond vooral uit friet, gefrituurde snacks en gebak en was daarmee grotendeels (98%) niet gezond. Dat concludeert Tamika Wopereis als onderdeel van haar promotieonderzoek bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan Wageningen University & Research.

“Natuurlijk heb je af en toe zin in iets ongezonds , maar nu is het bijna onmogelijk voor bezoekers van het festival om iets gezonds te kiezen. Dit zou anders moeten zijn, vooral op zo’n groot publiek festival”, vindt Wopereis. Wopereis ging met een aantal vragen op pad. Wat was het aanbod van gezond en vegetarisch eten op het 2022 bevrijdingsfestival (5 mei) in Wageningen en wat vonden festivalbezoekers daarvan? Daarbij vroeg ze of festivalgangers het normaal en geaccepteerd vonden gezond en vegetarisch te eten op festivals?

Voedselaanbod op het bevrijdingsfestival

Bij 75 kramen konden bezoekers van het bevrijdingsfestival eten en drinken kopen. Wopereis en collega’s onderzochten wat voor eten en drinken er bij elke kraam aangeboden werd. Qua dranken werden alcoholische dranken (23%) en suikerhoudende dranken (14%) het meeste aangeboden. Wat betreft eten, bestond het aanbod voornamelijk uit gefrituurde hartige snacks (14%), fastfood broodjes (zoals hamburger, kebabs) (9%), en gebak (4%).

Moeilijk om gezond te eten op het festival

Wopereis en collega’s keken naast het aanbod van eten en drinken op het festival, ook naar de perceptie van bezoekers op de voedselomgeving. Zo hebben 153 bezoekers door middel van een vragenlijst hun mening gegeven over toegankelijkheid, betaalbaarheid, aanbod, diversiteit, en kwaliteit van het eten en drinken op het festival. Uit deze vragenlijst bleek dat bezoekers de voedselomgeving beschouwden als niet bevorderend om gezond te eten; zij gaven aan dat ze gezond eten weinig beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar vonden.

Gezond en vegetarisch niet gezien als ‘normaal’ en ‘acceptabel’

Over het algemeen vond men dat het voor bezoekers niet ‘normaal’ en ‘geaccepteerd’ was om gezond en vegetarisch te eten op het festival. Toch dachten ze dat het iets normaler was om vegetarisch te eten dan om gezond te eten op het festival. Men zegt weleens, zien eten doet eten. In dit geval zagen bezoekers waarschijnlijk meer mensen vegetarisch eten dan gezond, wat een weerspiegeling is van het aanbod. Hierdoor veranderen ook de opvattingen van mensen over wat normaal eetgedrag is. Wopereis: “Als er weinig gezond eten aangeboden wordt, kunnen mensen het ook moeilijk kopen en eten.”

Hoe kan het beter?

“De bevindingen uit dit onderzoek laten zien dat de voedselomgeving op een publieke festival niet bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Verschillende partijen zoeken naar manieren om de voedselomgeving te verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat ook op festivals een slag kan worden gemaakt om gezonder eten toegankelijker en aantrekkelijker te maken. De meerderheid van de festivalbezoekers vond betaalbaar gezond eten weinig beschikbaar en toegankelijk. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld evenementen beleid overwegen om het voor bezoekers makkelijker te maken om gezond en/of duurzaam te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen voor welk type eten wordt aangeboden en het aandeel gezond/ongezond”, aldus Wopereis.

De uitkomsten van deze studie zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Nutrition, Prevention & Health en laten vooral het gebrek aan een gezond en vegetarisch aanbod zien. Lees hier het hele artikel.