Maatschappijwetenschappen
Bedrijfseconomie
De leerstoelgroep Bedrijfseconomie (BEC) doet onderzoek naar en geeft onderwijs over een breed scala van bedrijfseconomische onderwerpen rondom het landbouwbedrijfsleven en de voedselketen.
Toegepaste Informatiekunde
De leerstoelgroep Toegepaste Informatiekunde wil een brug slaan tussen de biowetenschappen en de state-of-the-art in informatiemanagement en kennistechnologie. We willen ervoor zorgen dat concepten en instrumenten uit ons vakgebied worden gebruikt in de toepassingsgebieden waarop Wageningen University & Research zich richt. Omgekeerd willen we de kennis over onze toepassingsdomeinen gebruiken om nieuwe concepten, instrumenten, modellen en informatiesystemen te ontwikkelen.
Operationele Research en Logistiek
De leerstoelgroep Operationele Research en Logistiek wil bijdragen aan de kennis op het gebied van Operationele Research en Logistiek Management, om te kunnen omgaan met hedendaagse complexiteit door het ontwikkelen van innovatieve logistieke concepten, beslissingsondersteunende modellen en algoritmen op het gebied van Agrobusiness en voedselketens.
Urban Economics
De leerstoelgroep Economie van Consumenten en Huishoudens heeft een nieuwe leerstoelhouder en daarmee is ook de naam veranderd in: Urbane Economie. Steeds meer mensen wonen in een stedelijke omgeving. De missie van de UEC-groep is om bij te dragen aan meer veerkrachtige steden in termen van sociale gelijkheid, economische voordelen en milieukwaliteit. Daarom richt UEC zich op twee hoofdthema's: duurzame consumptie en stad-land interacties. Wij gebruiken inzichten uit de algemene, stedelijke en gedragseconomie om inzichten te verbeteren in hoe consumenten en huishoudens besluiten nemen met betrekking tot duurzaamheid, gezondheid en welzijn en het effect daarvan op individueel, stedelijk en regionaal niveau.
Milieu-Economie en Natuurlijke Hulpbronnen
De leerstoelgroep Milieu-economie en Natuurlijke Hulpbronnen richt zich op de economische analyses van nationale en internationale milieuproblemen, zoals klimaatverandering, waterbeheer, biotechnologie en biodiversiteit. Het doel is om bij te dragen aan een beter begrip van deze problemen en om mogelijke oplossingen, inclusief beleidsaanbevelingen te identificeren.
Ontwikkelingseconomie
De leerstoelgroep Ontwikkelingseconomie (DEC) wil de kennis van de processen van duurzame ontwikkeling, instellingen, conflict en armoedebestrijding vergroten. Daarvoor selecteert DEC lesmateriaal en richt zich op onderzoek dat licht kan werpen op de dynamiek van factorproductiviteit en het gebruik van hulpbronnen in ontwikkelingslanden.
Filosofie
De leerstoelgroep Filosofie richt zich op ethische en epistemologische vraagstukken die betrekking hebben op de relatie tussen mens en de natuur, dieren, voedsel en landbouw. De leerstoelgroep heeft als doel de processen van ethische deliberatie rond wetenschap en technologie in verschillende maatschappelijke en culturele instellingen te begrijpen.
Strategische Communicatie
We bestuderen de dynamiek en gevolgen van communicatie door (digitale) media, politieke actoren, organisaties en burgers. We richten ons op de processen waardoor publieke beelden, discoursen, meningen en gedrag tot stand komen en hebben een grote interesse in communicatie-uitdagingen met betrekking tot life science-onderwerpen zoals klimaatverandering, duurzaamheid en gezondheid.
Kennis, Technologie en Innovatie
De leerstoelgroep Kennis, Technologie en Innovatie bestudeert processen van sociaal-technische innovatie en transformatie, met speciale aandacht voor de communicatieve en sociaal-politieke dynamiek die gebruikt wordt bij de vervaardiging, uitwisseling, integratie en het gebruik van wetenschappelijke en andere kennis. Interdisciplinair onderzoek en ontwerp is ons specialisme.
Sociologie van Ontwikkeling en Verandering
De groep Sociologie van Ontwikkeling en Verandering (SDC) concentreert zich op de structuren en praktijken van ontwikkeling en verandering met een specifieke wetenschappelijke interesse in ongelijkheid, marginalisatie en politieke autonomie. Wij zijn een politiek geëngageerd en interdisciplinair onderzoeks- en opleidingscentrum in ontwikkelingsstudies, politieke ecologie, antropologie van recht en crisis- en rampenonderzoek.
Rurale Sociologie
De leerstoelgroep Rurale Sociologie (RSO) onderzoekt de dynamiek van de landbouw, voedselvoorziening en regionale plattelandsontwikkeling vanuit een internationaal, comparatief perspectief. We bestuderen en analyseren veranderingsprocessen vanuit diverse kritische sociologische benaderingen, waarbij we gebruik maken van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden.
Milieubeleid
De toenemende globalisering van de milieuproblematiek, debatten, gebruiken en beleid wordt weerspiegeld in zowel het internationale onderzoek en onderwijs van het departement Milieubeleid als in de verscheidenheid van nationaliteiten van haar medewerkers, PhDs en MSc studenten.
Gezondheid en Maatschappij
Welke gevolgen hebben vergrijzing en individualisering voor de gezondheid van de maatschappij? En hoe gaan we daar mee om? Gezondheid is niet alleen een zaak voor artsen. Tijdens de studie Gezondheid en Maatschappij leer je welke invloed de sociale en fysieke omgeving heeft op de gezondheid van mensen en de maatschappij, en hoe je deze kunt verbeteren. Een gezonde samenleving is gelukkiger en productiever en is een belangrijke motor van economische groei. Investeren in de gezondheid van mensen betekent dus investeren in de samenleving.
Bestuurskunde
De leerstoelgroep Bestuurskunde richt zich op bestuurskundige vraagstukken in de domeinen (1) water en klimaat, en (2) landbouw en voedsel.
Consumptie en Gezonde Leefstijl
De leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl bestudeert de consumptie- en leefstijlpatronen van individuen en groepen vanuit een interdisciplinair perspectief. De leerstoel gebruikt deze inzichten in het ontwerpen, evalueren en implementeren van interventies ter bevordering van gezonde en duurzame leefpatronen.
Onderwijs- en Leerwetenschappen (ELS)
De leerstoelgroep Onderwijs- en Leerwetenschappen (ELS) heeft tot doel de verbetering van het menselijk potentieel te begrijpen en te faciliteren als antwoord op wereldwijde uitdagingen, met name die op het gebied van voedsel- en levenswetenschappen, zodat mensen op een zinvolle, verantwoordelijke en kritische manier aan deze uitdagingen kunnen bijdragen, met kennis van en inzicht in hun eigen kwaliteiten en competenties.
Recht
De leerstoelgroep Recht richt zich op juridische oplossingen voor maatschappelijke problemen, met name rondom milieu en voedsel. Het onderzoek van de groep is sterk interdisciplinair, met docenten en studenten van over de hele wereld. Het onderzoek, onderwijs en de sociale impact van de groep concentreren zich op drie thematische onderzoekslijnen: Environment, Food law, Business & human rights.
Business Management & Organisation
De leerstoelgroep Business Management & Organisation voert toonaangevend onderzoek uit op het gebied van keten- en netwerkwetenschap, met speciale aandacht voor innovatie en internationalisering.
Marktkunde en Consumentengedrag
De leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag (MCB) richt zich op marketing (management) en consumentengedragskwesties met betrekking tot voedsel en agribusiness. Met hoogstaande onderwijsprogramma's en onderzoek streven we ernaar een relevante en waardevolle bijdrage te leveren aan het sociale en academische leven.
Intersectional Gender Studies
Intersectioneel Gender Studies van Wageningen University & Research vergaart en deelt kennis in het bijzonder over voedsel, landbouw, rurale samenlevingen, landelijke omgevingen vanuit intersectioneel gender perspectief. Met de íntersectionele aanpak erkent het de heterogeniteit tussen vrouwen, mannen en diverse genders en beschouwt gender op het snijvlak van andere sociale dimensies van ongelijkheid zoals race, ethnicity, religie, klasse, leeftijd, sexuale geaardheid. Het is typisch inter- of transdisciplinair met zowel praktische als theoretisch onderzoek op internationale relevante gebieden.
Agrarische Economie en Plattelandsbeleid
Het onderwijs en onderzoek op Wageningen University & Research is voornamelijk Engelstalig. Daarom vindt u alle door u gewenste informatie op de Engelstalige pagina van Agrarische Economie en Plattelandsbeleid.