Project

Klimaatverandering & Energietransitie

Klimaatverandering, die zich uit in toenemende hitte, droogte, neerslag – en fluctuaties hierin – en zeespiegelstijging, leidt tot risico’s voor onze leefomgeving. Goed overzicht en inzicht in impacts van klimaatverandering én adaptatiestrategieën daarvoor is noodzakelijk en vormt de basis voor het stellen van urgenties en doelen om Nederland klimaatbestendig te maken.

Vanuit zes ministeries (IenW, BZK, LNV, VWS, OCW en JenV) is het PBL gevraagd om in de periode 2022-2026 een nieuwe monitor van huidige en toekomstige klimaatrisico’s op te zetten. Daar is onlangs door het ministerie van IenW de vraag aan toegevoegd om parallel ook het klimaatadaptatiebeleid te monitoren. De eerste publicatie is voorzien voor eind 2023 (monitor van de huidige klimaatimpacts), de volgende is eind 2025/begin 2026 (verkenning toekomstige klimaatrisico’s). Een meerjarige, structurele monitor wordt voorzien.

 

Naast deze vraag over klimaatrisico’s en -adaptatie, wordt de vierjaarlijkse, wettelijke verplichte, natuurverkenning voorbereid. Duidelijk is dat klimaatverandering een steeds grotere bedreiging gaat vormen voor het realiseren van de nationale natuurbeleidsdoelen. Voor deze verkennende studie geldt dat het belangrijk is dat het kerninstrumentarium voor het inschatten van klimaateffecten op natuur en voor het beoordelen van adaptatiescenario’s op orde komt. 

Publicaties