Balans van de Leefomgeving

Periodieke evaluatie natuurbeleid

Het thema Periodieke evaluatie van het natuurbeleid (PEN) omvat wettelijke taken die Wageningen Research (WR) uitvoert in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Op grond van de Omgevingswet heeft het PBL als taak om periodiek te rapporteren over de toestand van de natuur en de voortgang van het natuurbeleid en brengt eenmaal per twee jaar een Balans van de Leefomgeving en andere periodieke (lerende) evaluaties van het beleid uit. Het doel van beide rapportages is de overheid te voorzien van de juiste informatie over de beleidsuitvoering, de voortgang en nieuwe ontwikkelingen in bos, natuur en landschap in relatie tot o.a. landbouw, klimaat, circulaire economie en stedelijke ontwikkeling.

Voor de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van bos, natuur en landschap in de beleidsmatige en maatschappelijke context heeft het PBL zelf onvoldoende kennis in huis. Deze kennis is wel beschikbaar bij WR. Daarom heeft het ministerie van LVVN uit efficiencyoverwegingen geregeld dat WR, via de WOT Natuur & Milieu, deze kennis voor het PBL in stand houdt, verder ontwikkelt en door integrale beleidsevaluaties geschikt maakt voor de beide rapportages. WR brengt deze kennis vervolgens in en draagt daarmee direct bij aan deze rapportages.

Vanuit het thema Periodieke evaluatie natuurbeleid wordt een bijdrage geleverd aan de volgende categorieën van activiteiten:

  1. De rapportage voor de Balans van de Leefomgeving en de Lerende Evaluatie Transitie Landelijk Gebied.
  2. De integrale beleidsevaluatie in relatie tot de toestand en ontwikkeling van bos, natuur en landschap in de beleidsmatige en maatschappelijke context voor de periodieke evaluaties.
  3. Het PBL ondersteunen bij het opstellen van een meerjarige WOT-onderzoekagenda op basis van de toekomstige behoefte aan kennis en informatie voor de periodieke evaluaties, en voortbouwend op de reeds beschikbare kennis. Het mee opstellen van een meerjarig onderzoeksprogramma en het doen uitvoeren daarvan.
  4. Het ontwikkelen van ontbrekende kennis door onderzoek uit te voeren op basis van de meerjarige onderzoekagenda. Het gaat daarbij vooral om vraagstukken rondom het tegengaan van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, de verspilling van grondstoffen, stikstofdepositie en het bevorderen van de benodigde veranderingen in de landbouw die de laatste jaren prominent op de agenda van de Nederlandse samenleving zijn komen te staan. In dit WOT-thema onderzoeken we de achterliggende oorzaken, volgen we de ontwikkelingen, evalueren we het beleid en beoordelen we mogelijke opties voor de overheid om de beleidsdoelstellingen gerelateerd aan de genoemde onderwerpen te halen.

Projecten: