CGN-aspergecollectie
De CGN-aspergecollectie bestaat uit 34 accessies die in 2012 zijn verzameld in Armenië en Azerbeidzjan. Na regeneratie zullen er meer accessies beschikbaar komen.
In totaal zijn er momenteel 637 accessies van het geslacht Asparagus aanwezig in de wereldwijde PGR-database GENESYS. Uit het centrum van de biodiversiteit van het genus, namelijk het oostelijk Middellandse Zeegebied en het gebied rond de Zwarte Zee, zijn slechts 44 accessies aanwezig. Daarom vond in 2012 in dit gebied een verzamelexpeditie plaats om populaties van gecultiveerde asperges (Asparagus officinalis) en wilde verwanten daarvan te bemonsteren. Deze expeditie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen CGN en lokale deskundigen in Armenië en Azerbeidzjan.
In totaal werden 79 populaties bemonsterd, die bestonden uit drie aspergesoorten, namelijk A. officinalis, A. verticillatus en A. persicus, en een aantal taxonomisch niet-geïdentificeerde accessies. Op dit moment zijn er 34 accessies geregenereerd en beschikbaar. In de komende jaren zullen na geslaagde regeneratie meer accessies beschikbaar komen voor onderzoek en veredeling.
Samenstelling
De beschikbare aspergecollectie bij CGN bestaat uit rassen, landrassen en in het wild verzameld materiaal (allemaal A. officinalis). Van 4 accessies is de soortnaam onduidelijk.
Onderhoud
Om te zorgen dat het zaad voldoende levensvatbaar is, wordt de kiemkracht bepaald op het moment dat het materiaal in de collectie komt. De drempelwaarden zijn 80% voor gecultiveerd materiaal en 60% voor wilde soorten. Wanneer ze in de collectie zijn opgenomen, wordt de kiemkracht met regelmatige tussenpozen gecontroleerd.
De aspergesoorten in de collectie zijn tweehuizig en de bloemen worden bestoven door insecten (bijen en/of hommels). Na het zaaien kan het één tot drie jaar duren voordat er voldoende bloemen ontstaan voor zaadproductie. De accessies worden geregenereerd in isolatiekooien onder gecontroleerde kasomstandigheden of in tunnels in de open lucht. Er worden ongeveer 80 planten gebruikt voor de regeneratie.
De bessen worden geoogst als ze rood zijn. De zaden worden geoogst en schoongemaakt door de bessen fijn te wrijven, te dorsen en te weken of te spoelen in water om de schil en het vruchtvlees te verwijderen. Na het dorsen en spoelen worden de zaden zorgvuldig gedroogd voordat ze verder worden schoongemaakt.
Meer informatie over het drogen van de zaden en de verpakkingsprocedures staat hier.
Karakterisering en evaluatie
Het geregenereerde aspergemateriaal is nog niet gekarakteriseerd of geëvalueerd.