Project

Meting voedselverliezen en oorzaken in de primaire sector

Voedselproductie hangt nauw samen met het gebruik van grondstoffen, met klimaatvraagstukken en ontwikkeling van landen in de wereld. Het volume aan en de bestemmingen van voedselresten wanneer zij wegvallen voor humane consumptie, zijn een zichtbare graadmeter van inefficiënties in de voedselketen t.a.v. grondstoffen, milieu, en sociaaleconomische aspecten. De Europese Unie heeft zich gecommitteerd aan halvering van de voedselverspilling in 2030 en reductie van de verliezen ten opzichte van 2014 (SDG 12.3). Er is in zeer beperkte mate data beschikbaar over de omvang van voedselresten in de primaire sector. Vooralsnog is er geen verplichting om deze voedselresten in het kader van de EU richtlijn over monitoring van Food Loss en Waste vast te leggen, wel is het optioneel mogelijk en het is niet uit te sluiten dat in de toekomst deze resten verplicht gerapporteerd moeten worden. Daarnaast wordt de schakel door de maatschappij en in de keten wel gezien als mede verantwoordelijk voor voedselresten in de keten. Vanuit het EU Platform on Food Waste and Food Losses worden partijen opgeroepen om meer inzichten te creëren in de verliezen in de primaire sector. Ten eerste omdat reductie bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem. En ten tweede, omdat er ketenbrede oplossingen gevonden kunnen worden voor mechanismen die voor verliezen in de primaire sector zorgen. Het zijn namelijk zeer vaak economische prikkels waardoor gewassen niet geoogst worden, of na oogst onverkoopbaar blijken. Het gaat hierbij niet om niet geoogste producten of niet gerealiseerd productie ontstaan door weer, ziekten of plagen.  

Door allerlei wettelijke, commerciƫle en natuurlijke oorzaken bereikt een aanzienlijk deel van het geproduceerde voedsel nooit de voedselketen, resulterend in verliezen op het land en ter water. Methodes om deze voedselverliezen en de oorzaken ervan goed in kaart te krijgen zijn nog onvoldoende ontwikkeld. Hierdoor blijven deze verliezen grotendeels buiten beeld van de Nederlandse overheid en is de primaire sector onvoldoende betrokken bij de Nederlandse agenda om voedselverspilling te verminderen. Het insluiten van deze sector in huidige monitoringsinspanning geeft inzicht in de omvang van voedselverliezen in NL en verbeteringsmogelijkheden voor een meer duurzaam, circulair voedselsysteem. Onderliggend project richt zich op producten die klaar zijn voor consumptie of verwerking als levensmiddel (oogstbare producten en slachtrijpe dieren). Dit project richt zich op het bepalen van de omvang van voedselresten in de Nederlandse primaire sector, dit betreft veldresten en resten na sortering / bewaring. Het volume wordt gesplitst in bestemmingen volgens de richtlijnen van de EU over monitoring en registratie van voedselverspilling.

Publicaties