Project

Een stoomvrije chrysantenteelt door verbeterde weerbaarheid en perskluit kwaliteit

In dit project wordt gekeken naar het gebruik van licht om de ziektegevoeligheid van chrysant te verlagen. Daarnaast optimaliseren van de perskuitsamenstelling om de ziektegevoeligheid van chrysant te verlagen. En ten slotte te gaan onderzoeken van de mogelijkheden ziektedruk te beheersen met minder energie, minder diep en haardgericht grond te behandelen.

Er wordt veel gas gebruikt voor het stomen van de grond in de chrysantenteelt (4-8 m3/m2/jaar). Redenen om te stomen zijn de hoge ziekte- en plaagdruk, door met name wortelknobbelaaltjes, trips, Pythium, Fusarium en Verticillium. Wanneer de noodzaak om te stomen kan worden verminderd door de weerbaarheid van het wortelmilieu en de plant tegen deze belagers te verhogen, kan veel energie worden bespaard. Andere mogelijk gerelateerde energiebesparingen zijn omschakeling van SON-T naar LED belichting tijdens de bewortelingsfase en verkorting van de lange dag periode door de weggroei na het planten te versnellen. Op basis van een verkennend onderzoek gefinancierd door KAE hebben onderzoekers, telers en veredelaars een voorstel gemaakt.

Telers zijn geïnteresseerd in het verlaten van stomen omdat de behandeling tijd kost, onaangenaam werk betekent en omdat het leidt tot voortdurend corrigerend spuiten om een weinig natuurlijk evenwicht te handhaven. Telers zijn beducht voor het verlaten van stomen omdat zij vrezen dat de risicos onderschat worden ten opzichte van de (ook door de telers erkende) positieve gevolgen.

Publicaties