Project
LWV22253 Swine influenza A virus dynamics at pig farms
In dit project leggen kennisinstellingen samen met private partners de focus op influenza A virus (IAV) transmissie bij varkens, zowel binnen als tussen varkensbedrijven. De dynamiek van influenza in varkensbedrijven lijkt deafgelopen decennia te zijn veranderd. Influenza werd voorheen vooral gekenmerkt door uitbraken, maar tegenwoordig wordt in sommige bedrijven gedurende het hele jaar IAV aangetoond. Wanneer het virus endemisch aanwezig is op een bedrijf, wordt het theoretisch risico op recombinatie met andere IAV-stammen uit varkens of andere diersoorten verhoogd.
Tevens vormt het endemisch circuleren van influenza A stammen, die eerder afkomstig waren van mensen, een risico op overdracht terug naar de mens.
Dit project wordtuitgevoerd naast een RIVM-project (uitgevoerd in samenwerking met Erasmus MC, GD en WBVR), dat als belangrijkste doelen heeft om:
- In kaart te brengen welke IAV-stammen circuleren op varkensbedrijven.
- Hoe genetisch verwant deze zijn .
- Wat de herkomst is van de verschillende virussegmenten (mens, vogel of varken).
Om inzicht te krijgen in de dynamiek van IAV op varkensbedrijven en om de varkenssector handelingsperspectief te bieden voor preventie van IAV-infecties is inzicht nodig in:
- Hoe de transmissie van IAV-stammen tussen en binnen varkensbedrijven verloopt Welke stammen ziekte veroorzaken, bij welke dier- of leeftijdscategorieën.
- Wat zijn de immunologische correlaten van bescherming tegen IAV infectie.
- Vaccinatie als een effectieve preventieve maatregel kan mogelijk worden ingezet om AIV-transmissie te voorkomen.
Op basis van gegevens verzameld in dit PPS project worden mathematische transmissiemodellen ontwikkeld, waarin interventies uitgetest kunnen worden. Hiermee kunnen effectieve beheer-strategieën worden ontwikkeld waarmee het risico op introductie en transmissie van nieuwe IAV-stammen verkleind kan worden.