Dossier

Muggen

In dit dossier vindt u nieuws, achtergronden en resultaten van oms onderzoek aan muggen. Waar en hoe leven de diverse soorten, komen er nieuwe soorten bij, welke gevaren brengen ze met zich mee, hoe monitor je ze effectief en wat kun je doen aan bestrijding van muggen? Wageningen University & Research doet onderzoek naar alle typen muggen.

Als de ideale leefomstandigheden van muggen bekend zijn, kun je nagaan hoe ze zich verspreiden. Wageningse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar kraamkamers voor muggen, zoals gierkelders en naar gastheervoorkeuren van muggen.

Wat zijn de risico’s van een muggenplaag voor mens en dier?

Dit is een van de belangrijke vragen die centraal staan in ons onderzoek. Niet alleen het aantal muggen is belangrijk bij een muggenplaag maar ook het percentage muggen dat ziekten kan overbrengen. Door muggen te vangen met muggenvallen en door ze te monitoren zijn eventuele uitbraken in kaart te brengen. Voor gebieden kunnen muggenverwachtingen worden afgegeven.

Vooral naar de bestrijding van Malaria is veel onderzoek gedaan. Maar ook onder andere het westnijlvirus, Usutu en Zika worden onderzocht. Ziekten die overgedragen worden door muggen verspreiden het snelst als de muggen een specifieke voorkeur hebben voor een bepaalde gastheer. Veel virussen of parasieten, zoals malaria, overleven namelijk alleen in één soort.

Global One Health

Gezondheidsproblemen rondom muggen kunnen niet met één simpele oplossing worden aangepakt. Samenwerking is nodig van experts met kennis van dierengezondheid, natuur, psychologie en/of planten; dit noemen we 'Global One Health'. Het kan toegepast worden in onderzoek naar o.a. malaria, maar ook bij antibioticumresistentie, vogelgriep of diabetes type 2.

Nieuws: