Nieuws
106e Dies Natalis van WUR: microbiomen, Supervisor of the Year en rectoraatsoverdracht
Tijdens haar 106e geboortedag stond WUR in het teken van microbiomen, de Research Awards en de overdracht van het rectoraat van Arthur Mol naar Carolien Kroeze. Kroeze: “Ik voel mij vereerd en bevoorrecht om de volgende Rector Magnificus van Wageningen University & Research te zijn. Ik ben altijd trots geweest op deze organisatie. Trots op het onderwijs, het onderzoek en de impact, voor gezonde voeding en een gezonde leefomgeving.”
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bekijk alle video's en foto's op de overzichtspagina van de Dies Natalis 2024.
Wageningen Microbiome Center
Het thema van de de 106e Dies Natalis was From Globe to Gut: Unravelling the Microbiome. Er is namelijk heel wat microbiologie in Wageningen: in totaal doen zo’n twintig Wageningse onderzoeksgroepen onderzoek aan microbiomen, ofwel gemeenschappen van bacteriën, archaea, virussen, schimmels en micro-algen.
Onderzoek van verschillende groepen van Wageningen University & Research en samenwerkingsverbanden als UNLOCK komen samen in het nieuwe Wageningen Microbiome Center (WMC), dat eind 2025, begin 2026 een eigen gebouw op de campus krijgt. Volgens vertrekkend Rector Magnificus Arthur Mol neemt het WMC een unieke positie in omdat het niet alleen onderzoek rond humane gezondheid omvat, maar ook klimaat, biodiversiteit, gezondheid van dieren en planten en circulaire economie.
De fascinerende wereld van microbiomen
Prof. dr. Nicole Dubilier, directeur van het Max Planck Institute for Marine Microbiology in Bremen, vertelde tijdens haar keynote over microbiële communicatie en de evolutie van symbiose tussen micro-organismen en mariene soorten.
Drie jonge wetenschappers zoomden vanuit hun vakgebied in op microbiomen. Promovendus Alejandro Berlinches de Gea vertelde over microben in de bodem, die jagen, voeden en voedingsstoffen afgeven aan planten.
Bio-informaticus en promovendus Hannah Augustijn ontwikkelt software om de zoektocht naar onontdekte genen en stoffen van bacteriën voor medicijnontwikkeling te versnellen. Zo maakte ze een nieuwe tool om aan- en uitknoppen te vinden in de genetische code van bacteriën.
Athanasia Ioannou, eveneens promovendus, hield haar presentatie over de rol die moedermelk speelt in het vormen van bacteriële gemeenschappen in de babydarm. Om meer te weten over die rol, vormde ze synthetische darmbacteriegemeenschappen.
Research Awards: vier categorieën
Traditiegetrouw is de Research Award onderdeel van de Dies Natalis, maar dit jaar kreeg niet alleen de ‘beste wetenschappelijke publicatie’ een award, maar waren er ook categorieën voor ‘Team effort of the year’, ‘Transdisciplinary research of the year’ en ‘Supervisor of the year’.
De titel Supervisor of the year ging naar Universitair Hoofddocent Health & Society Lenneke Vaandrager. De Research Paper of the Year was van de hand van Rob de Haas, die zich heeft gespecialiseerd in computational protein design. Team Positive Animal Welfare, kortweg PAW, kreeg de award voor Team effort of the year voor hun Europese voorstel voor dierenwelzijn. De titel Transdisciplinary research of the year ging naar FermFood, dat zich richt op het gebruik van traditioneel gefermenteerd voedsel in Afrika om de voedselzekerheid te vergroten.
De winnaars:
- Research Paper of the Year: Rob de Haas
- Team effort of the year: PAW Team
- Transdisciplinary research of the year: FermFood
- Supervisor of the year: Lenneke Vaandrager
Eerste vrouwelijke Rector Magnificus bij WUR
Arthur Mol vertelde bij zijn afscheid als Rector Magnificus over de worsteling die soms gepaard gaat met bij het totstandbrengen van verbeteringen en de maatschappelijke veranderingen in de afgelopen negen jaar, zoals de toename van polarisatie.
Mol heeft het rectoraat overgedragen aan Carolien Kroeze, die in haar dankwoord het belang van onderwijs benadrukte: “Ik denk dat we vaak de impact over het hoofd zien die lesgeven heeft op de levens van onze jonge mensen, onze studenten. We leiden de volgende generatie experts op die de bron van verandering zullen zijn die we nodig hebben voor de transitie in de samenleving waar we naar op zoek zijn.”
Voorzitter van de Raad van Bestuur Sjoukje Heimovaara bedankte Mol uitvoerig voor zijn inzet en verwelkomde Kroeze als eerste vrouwelijke rector bij WUR ‘123 jaar na de eerste studente, 72 jaar na de eerste vrouwelijke hoogleraar en tien jaar na de eerste vrouwelijke voorzitter.
Burgemeester Floor Vermeulen was aanwezig om namens de gemeente Wageningen Mol te bedanken voor zijn verdiensten. Hij maakte bekend dat de vertrekkend Rector Magnificus de nieuwe City of Life Sciences Award van de stad krijgt, inclusief een kastanjeboom die bij het Torckpark in Wageningen geplant wordt, en een oorkonde.
Foto's: Cynthia van Dijke, Guy Ackermans. Bewegend beeld: Wim van Egmond.