Onderzoeksprogramma's
In Wageningen houden we ons bezig met de volledige kennisketen, van nieuwsgierigheidsgedreven fundamenteel onderzoek tot wetenschappelijke en opschaalbare praktische kennis om oplossingen te creëren die verschil maken. Dankzij het werk van excellente WUR-onderzoekteams slagen we erin onze toppositie binnen ons domein te handhaven. Deze teams werken disciplinair, interdisciplinair en transdisciplinair samen met bedrijven, ngo’s, overheidsinstanties, onderzoekspartners en de maatschappij.
We kunnen onze nationale en internationale ambities uitsluitend bereiken via krachtige partnerschappen. We zoeken deze samenwerking op verschillende niveaus en met verschillende soorten partners: niet alleen universiteiten en onderzoeksinstituten, maar ook met overheidsinstanties, publieke organisaties, bedrijven en NGO's.
In het onderstaande overzicht kunt u meer informatie vinden over onze onderzoeksprogramma's. Een selectie van onze onderzoeksprogramma's is geordend per Onderzoeksgroepen binnen WUR (Cross-WUR programma's), Regionaal, Nationaal en Internationaal.
Onderzoeksprogramma's
Onderzoekprogramma's waarin Wageningen Research (WR) samen ministerie LNV en bedrijfsleven werkt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Voor de uitvoering ontvangt WR financiële middelen van LNV.
Investeringsprogramma's
Door WUR aangewezen onderzoeksgebieden waarop zij zelf de ontwikkeling van kennis en innovatie in haar domein wil versnellen.
- Circulair verbonden (tot eind 2022)
- De eiwittransitie (tot eind 2022)
- Digitale tweelingen (tot eind 2022)
- Biodiversiteitspositieve voedselsystemen (2022-2024)
- Transformerende bio-economieën (2022-2024)
- Datagedreven ontdekkingen in een veranderend klimaat (2022-2024)
Nationale programma's
Wageningen University & Research kan haar ambities uitsluitend bereiken via krachtige partnerschappen. Daarom werkt WUR samen met bedrijven, overheid, NGO's en andere onderzoeks- en onderwijsinstellingen.
Door samen te werken met verschillende partners in de pre-competitieve fase en door onze onderzoekscapaciteiten te combineren, kunnen bedrijven sneller bepaalde drempels vrijmaken die moeten worden toegepast voordat commerciële productontwikkeling kan plaatsvinden.
Een selectie van onze nationale onderzoeksprogramma's:
Internationale programma's
Samen met onze internationale academische partners, de private sector, overheden, ngo's en de filantropische sector, dragen we bij aan wereldwijde agenda's, met name de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.
Wageningen University & Research is bijzonder toegewijd aan negen van de SDG's: Geen honger; Gezondheid en welzijn; Schoon water en goede sanitaire voorzieningen; Duurzame steden en gemeenschappen; Verantwoorde consumptie en productie; Aanpak klimaatverandering; Leven in zeeën en oceanen; Leven op land; en Partnerschappen voor de doelen.
We willen wereldwijde agenda's opstellen met partners, zoals de Agrifood 5 Alliance (WUR, China Agricultural University, Cornell University, UC Davis en de University of São Paulo) en de CGIAR-instituten.
Als toonaangevend orgaan in landbouw, voeding en milieu begrijpen we onze verantwoordelijkheid om proactief bij te dragen aan de agenda van de Europese Commissie. In de komende jaren zullen we onze onderzoeks- en innovatieprogramma's uitbreiden om bij te dragen aan de Europese doelstellingen, vaak in nauwe samenwerking met soortgelijke Europese instellingen, zoals INRA en Europese partneruniversiteiten.
Een selectie van ons internationale onderzoek:
Europa
- Programma's toegewijd aan kennis- en innovatieontwikkeling en het stimuleren van samenwerken met programma's van publieke organisaties (ERA-Net) die gericht zijn op excellentie in de wetenschap
- Industrieel leiderschap en aanpak van sociale uitdagingen (Horizon 2020)
- Initiatieven voor de uitvoering van de Strategic Research Agenda (JPI)