Minor Education
Durf jij de uitdaging aan? Ben jij nieuwsgierig naar werken in het onderwijs? Zoek jij een uitdagende minor waarin je theorie met praktijkervaring combineert? Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling en in aanmerking komen voor een tweedegraads bevoegdheid voor het schoolvak dat bij jouw studie past? Of wil je ervaring opdoen in het mbo docentschap? Oriënteer je dan verder op de Minor Educatie!
Wat houdt de Minor Educatie in?
De Minor Educatie bereidt je voor op werken in het onderwijs, maar ook op allerlei andere vormen van informatieoverdracht en educatie. Denk bijvoorbeeld aan het geven van trainingen en workshops. Je leert in een afwisselend programma, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen, hoe je een interessante les of lessenserie kunt samenstellen, maar ook hoe je je leerlingen goed aan het werk kunt zetten en begeleiden en hoe ‘jouw schoolvak’ in elkaar zit. Je ontwikkelt competenties op het gebied van leerpsychologie, pedagogiek en communicatie. Tijdens de Minor Educatie loop je stage in vmbo/mavo en de onderbouw van havo/vwo in het voortgezet onderwijs of in mbo opleidingen op een ROC of AOC. Voor zover mogelijk proberen we stageplekken in de omgeving van Wageningen te realiseren.
Minor Educatie of Educatieve Module?
Je kan de minor tijdens of na je bacheloropleiding volgen. Hoewel het programma in beide gevallen identiek is, is de naamgeving en vormgeving in beide gevallen anders. Volg je de minor namelijk na je bachelor (tijdens je master bijvoorbeeld of zelfs daarna), dan heet het programma officieel ‘Educatieve Module’. Mocht je de Module succesvol afronden en in aanmerking komen voor een bevoegdheid dan ontvang je een los certificaat. Studenten die de minor succesvol afronden tijdens de bacheloropleiding zien de bevoegdheid daarentegen verschijnen op het supplement van hun diploma.
Opbouw van het programma
De Minor Educatie wordt twee maal per jaar gegeven (periode 1 t/m 3 en periode 4 t/m 6) en bestaat uit de volgende vijf vakken (en een stage):
Becoming a Teacher Basics (ELS51006)
Becoming a Teacher 1 (ELS52006)
Learning & Instruction Theory (ELS51606)
Becoming a Teacher 2 (ELS51506)
Course Development (ELS52506)
Stage
- Stagebeoordelingsformulier
- Stagecontract
- Informatie voor stagebegeleiders
In combinatie met vier dagen per week stagelopen in het onderwijs is het een voltijd programma. Voor de vijf vakken zijn er (werk)colleges geroosterd op de maandag. Op dinsdag t/m donderdag loop je stage.
Kom je in aanmerking voor een beperkte tweedegraads bevoegdheid?
Studeer je BBI, BBW, BBT, BAS, BPW, BLP, BLT, BIL, BML, BES, BAT, BEB, BBC of heb je een van deze opleidingen al afgerond? Dan voldoe je automatisch aan de vakinhoudelijke vereisten voor de schoolvakken biologie, scheikunde, natuurkunde, aardrijkskunde, economie of wiskunde (NB: studenten van BAS en BPW dienen contact op te nemen met hun studieadviseur over verplichte plant- resp. diervakken). Bekijk voor de volledigheid de verwantschapstabel. Neem
contact op als je een andere opleiding volgt of afgerond hebt dan hier genoemd.
Als je de Minor Educatie (voor Master studenten: Educatieve Module) succesvol doorloopt en de Minor afrondt met het niveau ‘startbekwaam’ ontvang je een beperkte tweedegraads bevoegdheid: je mag dan lesgeven in de onderbouw havo/vwo en alle leerjaren van het vmbo/mavo.
Kies je voor de minor in het mbo?
Studeer je in een bachelor opleiding die niet direct gelinkt is aan een schoolvak van het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld BBN of BVG, en spreekt het
beroepsgerichte karakter van het mbo je aan, kies dan een mbo opleiding die
past bij jouw opleiding. Je kunt de minor in dat geval met een getuigschrift
afronden. Met dit getuigschrift en een afgeronde bachelor kan je onder andere
vrijstellingen krijgen voor het eerste semester van de Kopopleiding Docent en
kennismanager Groene sector van de AERES Hogeschool Wageningen. Deze opleiding leidt tot een tweedegraads lesbevoegdheid voor de groene sector (vmbo, mbo, praktijkonderwijs). Neem contact op met AERES om ook andere mogelijkheden te onderzoeken via: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl.
Verdere oriëntatie
Je kunt je op verschillende manieren oriënteren op de minor, bijvoorbeeld:
- Vraag naar de ervaring van huidige studenten en/of loop een dagje met hen mee. Ken je niemand die deze minor doet? We brengen je graag in contact met een van de huidige studenten;
- Loop een dagje mee met een docent op een middelbare school in de regio;
- Heb je inhoudelijke vragen of twijfel je tussen de Minor Educatie en het Oriëntatieprogramma? Neem contact op met het minorteam
via minor.educatie@wur.nl .
We bieden bij ELS ook een programma aan waarin je je kunt oriënteren op het onderwijs. Dit programma heet het Orientation programme for Teaching and Training. Dit programma is meer flexibel in te richten, kleiner en gericht op onderwijs in allerlei sectoren (niet op het middelbaar onderwijs specifiek). Maar je krijgt via dit orientatieprogramma geen lesbevoegdheid. Mocht je hier meer informatie over willen lezen, dan kan dat hier.
Aanmeldprocedure
Om toegelaten te kunnen worden is het voor studenten verplicht deel te nemen aan een intakesessie. Tijdens deze bijeenkomst ontvangen jullie meer informatie over de inhoud van ons programma, het portfolio dat je dient te schrijven, en de onderwijsstage die je dient te vervullen tijdens de minor. Jullie worden ook gevraagd een pitch te presenteren waarin je meer kunt vertellen over jezelf, je interesse voor het (werken in het) onderwijs, en de relevante ervaringen die je meeneemt in het werken met (groepen) jongeren.
De exacte tijdstippen waarop de intakesessies zullen plaatsvinden worden nog
bekendgemaakt. Bedenk dat als je bent toegelaten, je jezelf voor alle vijf de vakken van de minor moet aanmelden in Osiris.
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan onze educatieve minor? Geef je dan op voor één van deze intakesessies door een mail te sturen naar minor.educatie@wur.nl . Vermeld daarbij in welke periode je graag de minor zou willen volgen en voor welk vak je graag je onderwijs- bevoegdheid zou willen halen. Na aanmelding ontvang je van ons een inschrijfformulier waar je meer informatie kwijt kunt over je motivatie, je studievoortgang, je relevante ervaringen en je stagewensen.
In verband met het vinden van een geschikte stageplek is het wenselijk je zo snel mogelijk aan te melden. De deadline voor het aanmelden voor de minor is 1 april voor het eerste semester, en 1 oktober voor het tweede semester.
Voor studenten van buiten de WUR is het bovendien noodzakelijk dat zij zich via het Student Service Centre (ssc@wur.nl) tijdig inschrijven als ‘bijvakstudent’. De deadline voor aanmelden voor het eerste semester is 1 augustus, de deadline voor het tweede semester is 4 januari.
Doorstromen naar de eerstegraads docentenopleiding?
Momenteel biedt Wageningen University zelf geen eerstegraads lerarenopleiding aan. Heb je interesse in het doorstromen naar de eerstegraads lerarenopleiding, dan kan je bijvoorbeeld bij de Universiteit Utrecht of de Radboud Universiteit Nijmegen goed terecht. Na het succesvol afronden van de minor Educatie met een onderwijsbevoegdheid krijg je 30 credits vrijstelling aan de eerstegraads lerarenopleiding. Met het getuigschrift krijg je in veel gevallen vrijstelling voor 20 credits. Dit wordt per situatie bekeken. Informeer hiervoor bij de betreffende universiteit.
Only in Dutch
The courses of the Minor Education are taught in Dutch. A good command of Dutch is an entry requirement for the courses, because students spend two/three days a week on teaching practice at a Dutch or bilingual school.
Headerfoto: Hans Berendsen.