![](/upload_mm/f/e/0/94183dc4-20d8-4b1f-9498-1b9b5fa1f3a9_Print%20version%20300%20DPI-shutterstock_9679906_druiven_wijngaard_750x400.jpg)
Project
Biologische gewasbescherming in de Nederlandse wijnteelt
Wijnbouw wordt een steeds groter onderwerp binnen Nederland door de verandering van het klimaat. De Vereniging Wijnbouwers der Lage Landen heeft de Wetenschapswinkel benaderd met de vraag om te onderzoeken hoe biologische wijnteelt, zonder actieve stoffen, haalbaar kan worden in Nederland. Deze vereniging met circa 900 leden heeft als voornaamste doel het delen van kennis over druiventeelt en vinificatie. Veel van de leden van Wijnbouwers der Lage Landen telen biologisch. Er is hierdoor vooral een vraag ontstaan naar meer kennis over ziektebestrijding met biologische middelen. De vraag richt zich met name op de bestrijding van drie belangrijke wijnbouwziekten: echte meeldauw, valse meeldauw en botrytis.
In dit project zoekt Wageningen Research Open Teelten Randwijk samen met de vereniging Wijnbouwers der Lage Landen naar mogelijkheden voor biologische gewasbescherming die de biodiversiteit en het bodemleven zo min mogelijk beĆÆnvloeden. Een groep binnen de vereniging streeft ernaar om geen pesticiden of insecticiden te gebruiken en verkiezen het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu. Daarbij wordt ook het gebruik van traditionele biologische middelen, zoals koper en zwavel, vaak vermeden, vanwege zorgen over hun impact op de bodemgezondheid en de biodiversiteit in de wijngaard. Er wordt naar alternatieve biologische methoden gezocht, waaronder het gebruik van Trichoderma spp., die een antagonistische werking heeft op schadelijke schimmels. Voorheen is al geĆ«xperimenteerd met het gebruik van Trichoderma door de leden; echter, de resultaten bleken moeilijk te vergelijken vanwege de verschillende toegepaste methoden en omstandigheden in de wijngaarden. Er is dus behoefte aan een gestandaardiseerde methode voor de toepassing van Trichoderma en naar andere alternatieve middelen zonder actieve stoffen. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: Welke biologische middelen zonder actieve stoffen kunnen worden ingezet tegen echte meeldauw, valse meeldauw en botrytis, hoe moeten deze worden toegepast, en wat is de effectiviteit ervan op deze ziektes in de wijngaard?
The main research question of this study is: Which biological substances without active ingredients can be used to combat downy mildew, powdery mildew, and botrytis, how should they be applied, and what is their effectiveness against these diseases in the vineyard?