Impact story
Natuuronderzoek in Caribisch Nederland
De natuur in de Caribische delen van Nederland staat onder druk. Vele verschillende ecosystemen worden ernstig bedreigd: zeegrasvelden, mangrovebossen, mistwouden en koraalriffen. De koraalriffen, van cruciaal belang voor toerisme, kustbescherming, biodiversiteit en visserij, vormen een belangrijke bron van inkomsten. De belangrijkste veroorzakers van biodiversiteitsverlies zijn invasieve exoten, overbevissing, loslopende geiten en ezels, klimaatverandering, kustontwikkeling, afval (plastic) en nutriënten (in rioolwater).
Wageningen Marine Research doet onder andere onderzoek op de koraalriffen van Caribisch Nederland. Het onderzoek betreft vooral het breed inventariseren wat zich onderwater bevindt, mogelijke bedreigingen vroegtijdig detecteren en oplossingen voor herstel voorstellen. De afgelopen 40 jaar is de levende koraalbedekking op Curaçao en Bonaire bijvoorbeeld met 70% afgenomen naar een gemiddelde bedekking van rond de 10%.
Met inzichten hoe een koraalsysteem functioneert en hoe elk individueel organisme onderwater een bijdrage levert aan zo’n productief en divers ecosysteem, leveren onze onderzoekers input aan effectief wetenschappelijk onderbouwd natuurbeleid. Ook draagt onze historische wetenschappelijke kennis van het gehele Caribische gebied bij aan kansrijke pilotstudies voor lokaal koraalherstel.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Lees ook
- Dossier 'Bonaire, St. Eustatius en Saba'
- Natuur in Caribisch Nederland zwaar onder druk
- Thema 'Mariene natuur en biodiversiteit' - Koraal in gevaar