Koraal in gevaar

In 40 jaar tijd is het Caribisch koraal hard achteruitgegaan. Klimaatverandering, verzuring en menselijke invloeden zoals afvallozing, overbevissing en toerisme zorgen voor verbleking en afsterven en een toename van algenmatten. Op veel plekken is de groeisnelheid van koraal laag of zelfs negatief. Ook andere gebieden zoals het Great Barrier Reef of de Oost-Afrikaanse kust lopen gevaar. Wageningen Marine Research monitort de toestand van koraal en helpt door onderzoek mee aan de bescherming en het herstel van unieke koraalriffen rondom Bonaire, St. Eustatius en Saba.

  • Koraal in gevaar






Daarbij werken wij nauw samen met lokale overheden en beheerorganisaties, zoals STINAPA Bonaire, St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA), Saba Conservation Foundation (SCF) en de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

Klimaatverandering

Door klimaatverandering warmt het zeewater op. Ook stijgt de zeespiegel, veranderen stromingen en weerpatronen en verzuurt het water. Deze omwenteling heeft grote gevolgen voor koraalriffen: ze verbleken, eroderen of breken af.

Menselijke invloed

Bij de Caribische eilanden Bonaire, St Eustatius en Saba hebben ongezuiverde rioolwaterlozing in zee, toerisme en overbevissing het koraalrif aangetast. Waar rondom Bonaire de meeste menselijke activiteit plaatsvindt, blijkt het rif nauwelijks te groeien of zelfs af te kalven. Toeristen komen om de riffen te bewonderen, maar tegelijkertijd vormen ze een gevaar. Duikexcursies verstoren het ecosysteem, boten lozen afvalwater en UV-filters in zonnebrandcrèmes kunnen schadelijk zijn. Nutriënten uit afvalwater zorgen voor een groei van algen en het ontstaan van blauwalgenmatten: matten van cyanobacteriën die het koraal verstikken. Ook zitten er ziekteverwekkende bacteriën in het water.

Tegelijkertijd zijn de riffen in de mariene reservaten, waar toegang streng verboden is, juist relatief gezond. Onderzoek naar de condities waaronder koraal goed gedijt kan helpen bij het tijdig nemen van beschermende maatregelen.

Ons aanbod

  • Status en gezondheidsbepaling van bodemgemeenschappen
  • Status en gezondheid van vispopulaties
  • Chemisch onderzoek (nutriënten, suspended solids (SS), articulate Organic Matter (POM), Particulate Organic Carbon (POC))
  • eDNA onderzoek
  • Bathymetrisch onderzoek (sonar)
  • Regelmatig stageplekken voor studenten (zie de stagepagina voor actuele vacatures)

Showcase

In het nieuws