Interview
Natuurbescherming en natuurherstel in Caribisch Nederland
Ook in Caribisch Nederland doet Wageningen Marine Research onderzoek op het vlak van kust en klimaat. Koraalonderzoeker Erik Meesters vertelt over de uiteenlopende projecten.
Monitoring
De bescherming van deze rijke natuur is een taak van het Nederlandse ministerie van LNV. Dat geeft onderzoeksinstituten zoals Wageningen Marine Research daarom de opdracht deze ecosystemen – en mogelijke maatregelen – in kaart te brengen. “We doen vooral onderzoek binnen 100 meter van de kust”, vertelt Meesters. “Daar vind je de ecosystemen die voor de eilanders het belangrijkst zijn voor toerisme en visserij. Maar we onderzoeken ook de Saba Bank, een dieper liggend rif van 60 bij 40 kilometer dat een eind uit de kust van Saba ligt. Dat is het grootste beschermde natuurgebied van Nederland.”
Het onderzoek is heel gevarieerd, benadrukt Meesters. Een deel bestaat uit monitoring. “We onderzoeken bijvoorbeeld hoe koraalriffen in de tijd veranderen”, vertelt hij, “maar ook de waterkwaliteit, het doorzicht en de hoeveelheid chlorofyl in het water: een maat voor de algengroei die toeneemt met de hoeveelheid voedingsstoffen in het water. We gebruiken ook nieuwe environmental DNA-technieken om te onderzoeken welke dieren- en plantensoorten ergens voorkomen.”