Dossier
Voeding en sport
Voeding speelt een belangrijke rol bij het herstellen van inspanning en het verbeteren van de conditie. Wij geven atleten algemene adviezen zodat zij een optimale prestatie kunnen leveren. Als het gaat om het aanpassingsvermogen van de skeletspieren is het van belang onderscheid te maken tussen de voedingsbehoeftes voor krachttraining en cardio. In dit dossier vindt u een overzicht van het onderzoek dat Wageningen University & Research uitvoert naar sport en voeding.
Publicaties
-
A 2 week cross-over intervention with a low carbohydrate, high fat diet compared to a high carbohydrate diet attenuates exercise-induced cortisol response, but not the reduction of exercise capacity, in recreational athletes
Nutrients (2021), Volume: 13, Issue: 1 - ISSN 2072-6643 - p. 1-15. -
Protein supplementation elicits greater gains in maximal oxygen uptake capacity and stimulates lean mass accretion during prolonged endurance training: a double-blind randomized controlled trial
The American journal of clinical nutrition (2019), Volume: 110, Issue: 2 - ISSN 0002-9165 - p. 508-518. -
Select skeletal muscle mRNAs related to exercise adaptation are minimally affected by different pre-exercise meals that differ in macronutrient profile
Frontiers in Physiology (2018), Volume: 9, Issue: JAN - ISSN 1664-042X -
Nutrient Intake by Ultramarathon Runners: Can They Meet Recommendations?
International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism (2015), Volume: 25, Issue: 4 - ISSN 1526-484X - p. 375-386.