Alumniverhaal

Alumni Willemijn Hoebert - Meteorologie studeren in Wageningen

Willemijn Hoebert is afgestudeerd bij Wageningen University & Research. Ze studeerde Bodem, Water, Atmosfeer met de specialisatie Atmosfeer. Inmiddels heeft ze een interessante baan als weervrouw bij de NOS.

Niets zo veranderlijk als het weer.

Waarom gekozen voor meteorologie?

“Ik wilde eigenlijk heel graag piloot worden. Maar toen ik klaar was met de middelbare school vond ik die hele screening wat spannend en bedacht me dat ik wel iets kon doen wat daaraan gerelateerd was. Dat werd toen vliegtuigbouwkunde of meteorologie. En ik heb voor dat laatste gekozen, omdat niet zo heel veel mensen dat gingen studeren. Dat trok mij wel aan.”

De keuze voor de universiteit van Wageningen is haar goed bevallen; met name de internationale georiënteerdheid van de universiteit sprak haar erg aan. “Ik heb zelf in mijn jeugd jarenlang in het buitenland gewoond en wilde graag tijdens mijn studietijd ook in het buitenland wonen. En in het buitenland studeren werd in Wageningen enorm gestimuleerd. Daarbij was de Wageningse meteorologie-opleiding, in tegenstelling tot de Utrechtse, enorm praktijk-gerelateerd, met de eerste anderhalf jaar ook nog bodemkunde en hydrologie. Ik vond die combinatie en het veldwerk erg aantrekkelijk.

Na de studie meteorologie

“Na mijn opleiding aan de universiteit wilde ik mijn horizon verbreden en mijn kennis op andere vlakken verder ontwikkelen. Daarom ben ik gaan werken bij Sanofi (voorheen Aventis en sanofi-aventis), een hele grote farmaceut. Ik heb daar zes jaar als vertegenwoordiger gewerkt, veel op medisch gebied geleerd, maar vooral veel over mezelf. Het is een ideaal vak om te groeien: je krijgt heel veel trainingen en cursussen, over het communiceren, maar ook omgaan met mensen en wat voor persoon je zelf bent.

En toen begon de meteorologie weer te kriebelen. Ik had al die jaren regelmatig contact gehouden met mijn studiecoördinator van de universiteit en uiteindelijk ben ik via hem weer terug in de meteorologie gekomen. Gerrit Hiemstra, mijn collega bij de NOS, was destijds ook mede-eigenaar van WeerOnline en daar zochten ze een productmanager voor de gladheidbestrijding. Mijn opleiding en mijn werkervaring bleken de perfecte combinatie te zijn en zo ben ik daar aan de slag gegaan. En via WeerOnline, later Meteovista, ben ik uiteindelijk bij de NOS terecht gekomen.”

Weervrouw bij de NOS

Sinds 2010 werkt Willemijn als weervrouw bij de NOS. Maar daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan enkel de opnames van het weerbericht. “Een vraag die ik heel vaak krijg: doe je nog meer dan alleen het 18.00 en 20.00 uur journaal?? En is dat eigenlijk live? Om met die eerste vraag te beginnen: ja, ik doe nog véél meer dan alleen het journaal van 18.00 en 20.00. Ik begin om 13:00 uur. Het allereerste wat ik doe is me inwerken in de weersituatie. Wat is de situatie op dit moment, wat heeft zich de afgelopen 24 uur afgespeeld en wat zijn de vooruitzichten voor morgen en voor de dagen daarna? Daarbij gebruik ik diverse modellen en actuele weerdata die aangeleverd worden door onze weerleverancier.

Als ik ingewerkt ben, maak ik een radiobericht voor de Wereldomroep, waarin ik in vijf minuten een verwachting schets van het weer in de meeste Europese landen. Daarna lever ik voor het Jeugdjournaal en ook voor Nieuwsuur alvast kaarten aan (overzichtskaart voor morgen) en ook teksten. Daarna ga ik me omkleden en de visagie in. Vooral dat laatste kost veel tijd (bij mijn mannelijke collega’s over het algemeen wat minder, die zijn sneller klaar). Om 16:50 uur is er een live-gesprekje met de presentatoren van Radio 1 over het weer en aansluitend daaraan volgen de opnames voor BVN (weerberichten voor Nederlanders en Belgen in het buitenland, over het weer in het buitenland). Dat heb ik dan inmiddels ook voorbereid. Daarna volgt er weer een kort live bericht op Radio 1 om half zes en dan is het tijd voor het live weerbericht voor het 18:00 uur tv-journaal. Vervolgens weer om 18:30 uur Radio 1 en dan begint het voorbereidende werk voor het 20:00 uur tv-journaal.

Na het 20:00 uur journaal blijf ik ook nog even in de studio, om het weerbericht voor het late avondjournaal op te nemen. Alleen als de weersituatie daarom vraagt (bijvoorbeeld extreme wind, veel regen of sneeuw), wordt me weleens gevraagd om langer te blijven (en soms om eerder te beginnen). Maar meestal ben ik na de opnames en het schrijven van de laatste teksten (voor Nieuwsuur) klaar. Dan rij ik zo rond 21:30 uur weg van de NOS.”

Toekomstplannen

“Wat mij betreft werk ik nog heel veel jaren voor de NOS, als weervrouw. Het bevalt me uitstekend, want niets zo veranderlijk als het weer en daardoor blijft het interessant. Ook is het een onderwerp waar mensen het altijd over hebben en waar ook iedereen een mening over heeft: prachtig toch!”

Terug naar Na je studie