Project

SWITCH - Healthy and sustainable dietary behaviour among secondary school students

SWITCH – Gezond en duurzaam eetgedrag onder middelbare scholieren

Ons huidige voedselsysteem brengt risico’s met zich mee voor onze gezondheid en voor het klimaat. Om de gevolgen van onze voeding op onze gezondheid en het klimaat aan te pakken, is een brede, holistische benadering noodzakelijk. Adolescenten zijn een belangrijke doelgroep om gezond en duurzaam eten te stimuleren, omdat zij beginnen om zelf keuzes te maken. De gewoonten die zij nu ontwikkelen, houden vaak stand in hun volwassen leven.

In het SWITCH-project onderzoeken we hoe jongeren beter kunnen worden geholpen en gestimuleerd om gezond en duurzaam te eten, vanuit de middelbare school context. We onderzoeken dat door middel van drie onderzoekslijnen:

  1. Wat motiveert jongeren en wat houdt hen tegen? Samen met een interdisciplinaire groep experts hebben we gekeken naar wat jongeren helpt of juist belemmert om gezond en duurzaam te eten.
  2. Hoe ziet het voedselaanbod op scholen eruit?Door middel van interviews met ontwikkelaars van voedingsprogramma’s op de middelbare school, hebben we onderzocht welke initiatieven er al zijn in Nederland en wat we daarvan kunnen leren.
  3. Wat vinden jongeren zelf?We hebben met middelbare scholieren op verschillende scholen in Nederland gekeken naar hoe zij navigeren in hun voedselomgeving. Daarnaast ontwikkelden zij ideeën over hoe gezond en duurzaam eten makkelijker gemaakt kan worden voor hun leeftijdsgroep.

Het onderzoeksproject loopt van september 2020 tot juni 2025 en brengt wetenschappers uit verschillende vakgebieden samen: onderwijskunde, voeding, gezondheid, duurzaamheid en gedragsverandering. Om dit interdisciplinaire perspectief te verkrijgen, werken onderzoekers van de leerstoelgroepen Education & Learning Sciences en Consumption & Healthy Lifestyles samen in het SWITCH-project.

Zelf aan de slag met gezond en duurzaam eten in de klas?

De onderzoeksmaterialen die we hebben gebruikt om onderzoek te doen op scholen, zijn beschikbaar als lesmateriaal. Docenten kunnen dit materiaal (twee lessen) zelfstandig inzetten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit materiaal (een handleiding, werkbladen en gesprekskaartjes) zijn hier te vinden:
- Docentenhandleiding SWITCH
- Gesprekskaartjes SWITCH
- Werkblad 1 SWITCH
- Werkblad 2 en 3 SWITCH

Wetenschappelijke artikelen:

SWITCH in the media: