dr. S (Sanne) Raghoebar

dr. S (Sanne) Raghoebar

Universitair docent

Dr. Sanne Raghoebar is Assistant Professor in Societal Transitions and Behavior Change bij de Consumption and Healthy Lifestyles Group (sinds juni 2023). Haar onderzoek en onderwijs richten zich consequent op het begrijpen van eetgedrag vanuit een socio-ecologisch perspectief, met speciale aandacht voor hoe individuen interageren met hun sociale en fysieke omgeving. Raghoebar erkent dat voedselconsumptie zowel de gezondheid van individuen als van de planeet beïnvloedt en integreert daarom aspecten van gezondheid en duurzaamheid in haar onderzoek.

Voor haar huidige functie werkte Raghoebar als postdoctoraal onderzoeker bij zowel de CHL Group als de Education and Learning Sciences Group van WUR (september 2020 – juni 2023). In maart 2021 promoveerde ze bij de CHL Group, waar haar proefschrift de rol van fysieke cues in de voedselomgeving en de onderliggende psychologische processen onderzocht, met name sociale normen, die gezond en/of duurzaam eetgedrag beïnvloeden.

Raghoebar's werk is gebaseerd op de overtuiging dat een succesvolle voedseltransitie gedragsveranderingen bij veel mensen vereist. Haar onderzoek en onderwijs richten zich eerst op het begrijpen van de socio-ecologische factoren die het individuele eetgedrag beïnvloeden, om vervolgens interventies te ontwikkelen en te evalueren die zo'n transitie naar gezondere en duurzamere eetpatronen kunnen versnellen. Haar werk is gebaseerd op uitgebreid bewijsmateriaal (eerder onderzoek) en benadrukt de noodzaak om rekening te houden met sociale determinanten van gedrag, omdat menselijk gedrag niet volledig kan worden begrepen als het los wordt gezien van de sociale context waarin het plaatsvindt.

Raghoebar is betrokken bij verschillende onderwijstaken, waaronder het coördineren en doceren van de cursus Consumer, Technology and Innovation (YSS31806). Ze is gepassioneerd over het delen van haar ervaringen en expertise en begeleidt daarom verschillende MSc-, BSc- en stage-studenten, evenals promovendi.

Raghoebar vindt het belangrijk om zich in te zetten voor het delen van onderzoekspraktijken, omdat dit de kans vergroot dat ons werk wordt gelezen, en daarbij de kans wordt vergroot op maatschappelijke impact. Een goed voorbeeld hiervan is haar Instagram-account ‘Dr. ArtSci’, waar ze haar passie voor art en science combineert. Zie de illustratie op deze pagina als voorbeeld, onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift Appetite.

Volg haar werk: https://www.researchgate.net/profile/Sanne-Raghoebar
Preregistraties OSF: https://osf.io/zp5ab

Selectie van professionele artikelen:
Bringing science to life with illustrations
https://www.voedingnu.nl/artikelen/gezond-en-duurzaam-eetgedrag-volgens-experts