Project

Sociale Moestuin Sliedrecht

De Sociale Moestuin ligt in het centrum van Sliedrecht middenin een recreatief en groen gebied. Ooit startte dit project als burgerinitiatief. Intussen ontvangt de tuin jaarlijks sponsor- en fondsgelden en staat er een organisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, waar 58 mensen werken. Er is intensieve samenwerking met Welzijnswerk, scholen, andere stichtingen en organisaties zoals de Voedselbank en daarnaast levert de tuin een bijdrage aan verzorging van groenonderhoud in de buurt en voor mensen met een smalle beurs. Jaarlijks krijgen 100 schoolkinderen om niet een moestuintje met hun klas.

De organisatie ervoer na tien jaar interne groeiproblemen. De financiële structuur was onzeker en te afhankelijk van korte termijn sponsorwerving. Tegelijkertijd was de reputatie extern zo goed dat er steeds nieuwe vragen en voorstellen naar de Sociale Moestuin kwamen. Er was behoefte aan een proces om de bereikte resultaten te consolideren met een betere interne organisatie, en via een externe scan de kansen te inventariseren. Doel was te bepalen welke richting de Sociale Moestuin Sliedrecht moest inslaan om trouw aan zichzelf te blijven en in rustiger vaarwater terecht te komen.

Als reactie op deze vraag van de Sociale Moestuin is door een ACT groep een onderzoek gedaan en een rapport geschreven. De ACT groep bestond uit: Bouke van Breugel, Clémence Morant, Gonzalo Ferreiro Alonso, Vincent Voogt en Wouter Barthmuss. De groep is begeleid door Judith Klostermann (WENR), Mirjam Lankreijer (Sociale Moestuin Sliedrecht) en Gerard Straver (Wetenschapswinkel WUR).

Samenvatting ACT rapport

De Sociale Moestuin in Sliedrecht is een sociaal initiatief waarbij mensen samen kunnen werken in een moestuin. De organisatie heeft als doel het verzorgen van activiteiten, workshops en (voedsel)producten, en het creëren van een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de inwoners van Sliedrecht. Het bestuur van de Sociale Moestuin in Sliedrecht heeft de WUR Wetenschapswinkel ingeschakeld om antwoord te geven op haar zorgen over de voortzetting van de huidige activiteiten. De Sociale Moestuin worstelt met haar financiële middelen, aangezien de meeste fondsen tijdelijk zijn. Dit project had tot doel de Sociale Moestuin te adviseren over mogelijkheden voor een stabiele en duurzame toekomst, door de financiële levensvatbaarheid van de stichting te vergroten. Het Academic Consultancy Training (E-ACT) team heeft een beoordeling van het bedrijfsmodel van de Sociale Moestuin uitgevoerd.

Er worden twee belangrijke aanbevelingen gedaan. De eerste is meer focus in de beschikbare financiële middelen. De Sociale Moestuin biedt al dagbesteding aan, maar niet volgens de WMO-regels. Een betaalde medewerker zet zich in voor het schrijven van een kwaliteitshandboek, wat een verplichte vereiste is voor het verlenen van WMO-dagbesteding. Het advies is dat de Sociale Moestuin meer focus moet leggen op het aanbieden van de WMO-dagbesteding, omdat hieruit veel inkomsten kunnen worden gehaald. Wanneer de Sociale Moestuin de WMO-dagbesteding gaat verzorgen, is de financiële instroom voldoende om de activiteiten en projecten die nu plaatsvinden voort te zetten. De tweede aanbeveling is het meten en duidelijk communiceren van de waarde die de Sociale Moestuin heeft voor de inwoners van Sliedrecht. In de communicatie met de inwoners van Sliedrecht moet de boodschap worden aangepast aan het doel, zoals het kopen van groenten, het maken van contact door een kopje koffie, thee of soep te drinken, deelnemen aan workshops of vrijwilliger worden.