BEW (Ben) Auxier MSc
[NOTE: English version can be found here: https://www.wur.nl/en/persons/ben-auxier.htm]
Kort profiel
Ik kom oorspronkelijk uit Canada en heb mijn BSc en MSc afgerond aan de University of British Columbia, waar ik werkte aan de evolutie van cytoskeletproteïnen in aquatische chytrid-schimmels. Hierna verhuisde ik naar Nederland, waar hij mijn doctoraat voltooide met Dr. Duur Aanen aan de evolutionaire gevolgen van seksuele en sociale interacties in schimmels. Sinds 2022 is Ben universitair docent bij het Laboratory of Genetics. Hier werk ik aan twee onderwerpen: de gevolgen van de individualiteit van schimmels, met bijzondere nadruk op de evolutie van schimmelvirussen, en de genetica van agrarische antischimmelresistentie in een menselijke pathogene schimmel, Aspergillus fumigatus.
Onderzoeksinteresses I: Individualiteit in schimmels
Mijn lopende werk omvat het karakteriseren van niet-zelfherkenningsgenen (vaak het-genen genoemd) in zowel Ascomyceten als Basidiomyceten. Deze genen voorkomen fusie tussen individuen, waarvan wordt verondersteld dat ze schimmelindividuen beschermen tegen infecties met parasitaire genetische elementen, zoals virussen. Hoewel de meeste mycovirussen (virussen van schimmels) weinig effect lijken te hebben op de gastheer, kan dit te maken hebben met het feit dat fusie wordt voorkomen tussen schimmelindividuen, waarbij wordt geselecteerd op lage virulentie maar hoge transmissie. Met behulp van zowel in het laboratorium verkregen virussen als in het veld verzamelde virussen, werk ik eraan om het volledige potentieel van virale evolutie te onderzoeken, door experimenteel het vermogen van individuen om met elkaar te fuseren te manipuleren.
Onderzoeksinteresses II: Genetica van landbouwresistentie in A. fumigatus
De menselijke pathogene schimmel Aspergillus fumigatus veroorzaakt een belangrijke menselijke ziekte, vermeld op de Wereldgezondheidsorganisatie Fungal Pathogen Priority List. Deze schimmel groeit op rottend plantaardig materiaal en is met name succesvol in agrarische omgevingen in composthopen. Tijdens de groei in deze agrarische omgevingen wordt hij blootgesteld aan veel chemicaliën die worden gebruikt bij de productie/conservering van voedsel, en resistentie tegen deze chemicaliën lijkt relatief veel voor te komen. Zorgelijk is dat de evolutie van resistentie tegen deze chemicaliën deze schimmels ook resistent kan maken tegen medicijnen die in ziekenhuizen worden gebruikt. Als patiënten worden geïnfecteerd door deze resistente schimmels, zijn er weinig behandelingsopties en is het sterftecijfer aanzienlijk hoger. Mijn werk maakt gebruik van genomica en genetica om de patronen van evolutie naar deze chemicaliën te begrijpen, en om te kijken naar wat A. fumigatus zo succesvol maakt in deze omgevingen.
Toekomstige studenten
Momenteel accepteren we studenten die geïnteresseerd zijn in het werken aan de bovenstaande projecten of andere onderwerpen over schimmelgenetica. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.