Nieuws

Zo versterken onderzoek en bedrijfsvoering elkaar in zonnepark Droevendaal

article_published_on_label
11 december 2024

Sinds kort levert zonnepark Droevendaal (aan de Kielekampsteeg), met 960 panelen, 7 dagen per week rechtstreeks stroom aan de campus. De opgewekte elektriciteit van dit zonnepark dekt ongeveer 88% van de jaarlijks elektriciteitsverbruik van gebouw GAIA, wat vergelijkbaar is met het verbruik van 128 huishoudens.

Een mooi resultaat, en niet alleen voor de inspanningen van WUR op het gebied van duurzame energieopwekking. Onderzoekers van onderzoeksgroep bodembiologie (ESG) gebruiken namelijk dit zonnepark om onderzoek te doen naar hoe zonneparken de bodemkwaliteit beïnvloeden. Met name de rol van zonlicht op plantengroei, bodemkwaliteit en opname van organische stof in de bodem. Dit zonnepark is dus een mooi voorbeeld van hoe onderzoek en bedrijfsvoering elkaar kunnen versterken.

Duurzame energie en wetenschappelijk onderzoek gecombineerd

Jan de Jonge, projectleider bij Facilitair Bedrijf, legt uit: "Dit project is bijzonder omdat het op twee vlakken resultaat oplevert. Enerzijds besparen we met deze duurzame energieopwekking jaarlijks zo’n €112.000 op energie-inkoop en hebben we in korte tijd al 25 MWh energie duurzaam opgewerkt. Anderzijds ondersteunen we direct het onderzoek van ESG naar de bodemkwaliteit onder zonneparken. Een van de uitdagingen was om het zonneveld aan te leggen zonder de bodem te veel te verstoren en volgens onderzoeker Luuk Scholten is dit goed gelukt. Dat is natuurlijk fijn om te horen!”

De samenwerking tussen alle betrokkenen – Facilitair Bedrijf, PSG, ESG en leveranciers – was heel belangrijk in de totstandkoming van dit zonnepark. Jan: ‘De grond wordt beheerd door Unifarm dus met collega’s bij Unifarm is nauw samenwerkt bij de aanleg van het park. Ook werd een transformatorstation geïnstalleerd en werden boringen gedaan onder de Kielekampsteeg om de kabels van het zonnepark aan te sluiten, met als doel zo min mogelijk koper en aluminium in de grond te brengen. Het plaatsen van dit transformatorstation draagt bij aan verdere verduurzaming van dit deel van de campus. Extern stemden we af met onder andere de omgevingsdienst en hebben we de weidevogelvereniging betrokken. Zo’n project regel je niet van de ene op de andere dag; het hele proces heeft twee jaar geduurd.’

Joep Laan, bedrijfsleider bij Unifarm, vult aan: ‘Het is leuk om te zien hoe dit project na twee jaar echt gerealiseerd is. Een paar jaar terug kwamen de onderzoekers op Unifarm langs met het idee om een dummie zonnepark te bouwen. Door samenwerking tussen het Facilitair Bedrijf, Unifarm en de onderzoekers staat er nu na twee jaar een park met echte panelen. Dit is onderzoekstechnisch veel beter dan iets namaken met bv. spaanplaten omdat je hier het microklimaat nooit exact kan nabootsen. Hopelijk kan hier langdurig gebruik van worden gemaakt door onderzoekers en studenten.’

Onderzoek naar zonlicht en bodemgezondheid onder zonneparken

Luuk Scholten, onderzoeker bij bodembiologie, voegt toe: “Met de toename van zonneparken op voormalige landbouwgronden, zoals hier, ontstaan er nieuwe vraagstukken. Zonnepanelen zorgen voor schaduw en veranderen de neerslagverdeling, wat kan leiden tot minder plantengroei en daarmee een afname van de toevoer van organische stof naar de bodem. Dit kan op termijn de bodemkwaliteit negatief beïnvloeden. We onderzoeken nu hoe we de bodem onder zonneparken gezond kunnen houden. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om hiervoor richtlijnen te ontwikkelen. Het is uiteraard heel fijn dat we dit op ons eigen zonnepark kunnen onderzoeken. Een mooie samenwerking tussen diverse partijen binnen WUR.”