Nieuws

Hoe werken onze cateraars aan minder plastic en verpakkingen?

article_published_on_label
6 februari 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van wegwerpplastic in onder meer restaurants en bij koffieautomaten niet meer toegestaan. Bij WUR zijn de cateraars en koffieautomatenleverancier al langer bezig met het terugdringen van plastic en verpakkingen. In dit artikel lees je wat ze al hebben gedaan én wat ze van plan zijn.

Dat de enorme hoeveelheid wegwerpplastic een flinke impact heeft op het milieu weet onderhand iedereen wel. Dat die hoeveelheid via wet- en regelgeving stapje voor stapje wordt beperkt, is misschien minder bekend. Zo bestaat al sinds 2019 wetgeving rond zogeheten Single Use Plastics (SUP), oftewel plastic wegwerpbekers en plastic voedselverpakkingen. Per 1 januari 2024 gaat de wetgeving nog een stapje verder. Het gebruik van wegwerpplastic is nu namelijk verboden in alle gesloten omgevingen, zoals scholen, sportclubs, kantoren, bedrijfskantines en -restaurants. En dus ook in de WUR-gebouwen.

Oplossingen binnen WUR

Als WUR worden we door de nieuwe maatregelen niet overvallen. Sterker nog, ze sluiten naadloos aan op onze visie op Food & Beverage (zie onderaan het artikel voor meer uitleg). Vanaf 2022 hebben we voorgesorteerd op de nieuwe SUP wetgeving. Uiteraard samen met onze cateraars en koffieautomatenleverancier. Wat hebben zij intussen al gerealiseerd op dit gebied?

Kruiden en cressen kweken in de keuken

OSP  startte in 2021 in Impulse. De cateraar laat weten er trots op te zijn dat het aanbod in het restaurant volledig wegwerpplastic vrij is. OSPs’ cateringmanager Dax Moens vertelt: ‘Ook werken we in onze espressobar al langer met servies. Voor takeaway bieden we de Billie Cup aan, de herbruikbare koffiebeker die op de hele campus kan worden ingeleverd. Verder kweken we onder meer eigen kruiden en cressen in de keuken, zodat deze altijd vers voorhanden zijn en bovendien niet meer verpakt ingekocht hoeven te worden.’

Kosteloze, herbruikbare schaaltjes en bakjes van Vytal

Compass is sinds 2023 de cateraar van de restaurants  in onder andere Forum, Orion, Aurora en Atlas. Ook zij biedt koffiebekers volgens het Billie Cup systeem aan.  ‘Voor de restaurantgasten maken we gebruik van porseleinen servies’,  zegt Patrick Cox ‘Voor take-away bieden we sinds 8 januari herbruikbare schaaltjes en bakjes aan van Vytal. Deze zijn beschikbaar voor iedereen die zijn salade of warme maaltijd niet in het restaurant wil eten. Tevens kopen wij bij onze partner Oregional veel streekproducten in. Deze producten worden altijd verpakkingsvrij geleverd.’ De grootste winst is namelijk te behalen door gebruik te maken van seizoensgebonden producten die regionaal worden ingekocht. Minder transport en noodzaak tot koelen vertaalt zich immers in minder verpakkingen.

Uitdagingen

Tevreden achteroverleunen is er voor de dienstverleners niet bij. Ze barsten van de plannen voor de nabije en verdere toekomst en krijgen ook te maken met uitdagingen op dat pad. Zo gaat Hutten, sinds 2022 cateraar in Omnia, dit jaar verder met het kiezen van duurzame product-verpakkingscombinaties. ‘In plaats van zakken van 1 kilo, kiezen we kratzakken voor grotere hoeveelheden AGF. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is wel dat de aanpassingen die we doen geen voedselverspilling in de hand werken.’

Dat de Single Use Plastics-wetgeving soms op gespannen voet kan staan met het tegengaan van voedselverspilling  en zo een dilemma oplevert, ziet  ook OSP Vermaat. ‘Om voedselverspilling tegen te gaan proberen we via InstockMarket, een duurzame horeca groothandel, producten in te kopen die anders zouden worden weggegooid. Daarbij komen we wel vaak producten tegen die per stuk in plastic verpakt zijn, bijvoorbeeld vanwege wetgeving. Dit is wel een uitdaging voor ons. Kiezen we op zo’n moment voor de reductie van verspilling of voor het verminderen van verpakkingsafval?’

Onze cateraars wisselen onderling ervaringen met elkaar uit zodat ontwikkelingen WUR-breed opgepakt kunnen worden. Zij horen daarnaast ook graag ideeën en suggesties van medewerkers en studenten. Deze kun je doorgeven via de Servicedesk Facilities.

Herbruikbare grootverpakking voor koffiebonen

Het laatste woord over de toekomstplannen is voor MAAS. Zij zijn drukdoende met hun thee- en koffieverpakkingen. ‘De thee is verpakt in enkel papieren verpakkingen zonder cellofaan of plastic. Daardoor kan de omverpakking (het envelopje om theezakje en het doosje) bij het papierafval. Het theezakje zelf mag bij het GFT afval: zo is de volledige theelijn restafvalvrij. Van oudsher worden koffiebonen geleverd in een zak of wikkel met aluminium en plastic. Dit om de kwaliteit van de koffie voor langere tijd te garanderen. Deze verpakking heeft echter een negatieve impact op het milieu. Wij zien twee alternatieven voor deze verpakkingen: een recyclebare en een herbruikbare verpakking. Voor de Puro-koffie die we bij WUR schenken, willen we in de tweede helft van 2024 een pilot starten  met herbruikbare verpakkingen.’ Dit heeft overigens nogal wat voeten in de aarde. ‘Voor onze operator die de koffiemachines bijvult betekent dit een nieuwe manier van werken. De koffiebonen komen in een zware emmer, die niet meer boven de machine is te tillen zoals een wegwerpzak. We hebben nu een kar ontwikkeld met een tapsysteem, om de fysieke last en tijdsinvestering van onze operators te beperken.’

Wat zegt de WUR-visie over verpakkingen?

In de gehele Food & Beverage keten werkt WUR samen met haar partners aan het voorkomen van vermijdbare verpakkingen, van samengestelde verpakkingen en gebruik van plastics en disposables. Hierbij wordt voornamelijk ingezet op reusables of eventueel glas. Ondernemers dringen de hoeveelheid te voorkomen verpakkingen terug, door met hun leveranciers actief te kijken naar alternatieven. Waar verpakkingen of gebruik van plastics onafwendbaar blijken in verband met hygiëne of voedselveiligheid, wordt gekozen voor varianten met de laagste milieu-impact.

Dit is het tweede artikel in een reeks over de catering bij WUR. In deze artikelen laten we zien hoe elk principe uit de visie op Food & Beverage in de praktijk vertaald wordt naar een ander aanbod van eten en drinken op de campus.