Nieuws

RECOAT van start: biobased grondstoffen voor de coatingsector

article_published_on_label
3 oktober 2024

Op donderdag 26 september startte het project RECOAT, een samenwerking tussen de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), Avans Hogeschool - Centre of Expertise MNEXT (MNEXT) en Wageningen Food & Biobased Research. Binnen het project werken de partners aan inzichten en handvatten voor de coatingsector om de overgang te maken van fossiele ingrediënten naar meer hernieuwbare ingrediënten.

De start van het project vond plaats met een kick-off bijeenkomst. Die stond in het teken van een introductie en een inventarisatie van de vragen en kennis waar de deelnemers, bestaande uit laboranten, R&D medewerkers en chemisch onderlegde geïnteresseerden naar op zoek zijn. Die uitkomsten vormen de basis voor de verdiepende workshops daarna.

Concreet aan de slag

Tijdens de bijeenkomst gaven de sprekers een overzicht van de huidige ontwikkelingen op het gebied van biobased grondstoffen voor verf, inkt, lijm en kit. Bedrijven kunnen hun kennis verdiepen door deel te nemen aan het project, waarbij zij in opvolgende workshops concreet aan de slag kunnen met biobased-monsters en deze kunnen testen in hun eigen producten. Het was een sterke startbijeenkomst voor het RECOAT-project met een enthousiaste handen-uit-de-mouwensfeer.

IMG_6190.JPG

Jeroen Hagman, Projectleider Duurzaamheid bij VVVF en verantwoordelijk voor regulatory & public affairs bij zustervereniging VLK, opende de startbijeenkomst en gaf een toelichting op het RECOAT-project. Voor een circulaire en CO2-arme coatingsindustrie is de transitie naar duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen een relevante route. “Er is al veel kennis in de sector aanwezig, zei Hagman, maar deelname biedt met name mkb-bedrijven de mogelijkheid om de laatste ontwikkelingen te kennen. En om er concreet mee aan de slag te gaan middels de monsters die ter beschikking worden gesteld.

“De grote opkomst bij de kick-off bevestigt de behoefte aan nieuwe kennis en praktische handvatten in de sector. We hadden een diverse groep deelnemers: van ervaren professionals die hun kennis willen bijspijkeren tot nieuwkomers in het vakgebied. Samen met de leveranciers gaan we nu aan de slag de verdiepingssessies vorm te geven", aldus Hagman.

Verminderen ecologische voetafdruk

Het gebruik van fossiele grondstoffen vormt, naast het energiegebruik in de productie en applicatie van verven en inkten, een grote factor in de totale ecologische voetafdruk van de Verf- en drukinktsector. Het twee jaar durende RECOAT levert inzichten en handvatten voor de coatingsector om de overgang te maken van fossiele ingrediënten naar meer hernieuwbare ingrediënten. Deze verandering vraagt om een creatie van nieuwe waardeketens, waarin technologische innovaties in hernieuwbare ingrediënten en de commerciële productie daarvan worden gekoppeld aan de behoeften van de bedrijven die de coatings produceren.

IMG_6209.JPG

Kennisoverdracht

Het RECOAT-project draagt bij aan kennisoverdracht op maat, bijvoorbeeld in een regio-specifieke of bedrijfsspecifieke context, om verandering te brengen en handelingsperspectief te bieden. Dit wordt gedaan door workshops te organiseren waarin de beschikbare informatie wordt gedeeld en geduid en het ontwikkelen van een disseminatie-toolbox bestaande uit verschillende kennisproducten.

“RECOAT bestaat voornamelijk uit drie bijeenkomsten over biobased grondstoffen, vooral gericht op het midden- en kleinbedrijf. Interactieve bijeenkomsten”, vertelt Jacco van Haveren, projectleider van RECOAT en programmamanager Safe and Circular Biobased Products bij Wageningen Food & Biobased Research. "We brengen leveranciers en gebruikers samen om de laatste kennis uit te wisselen en antwoorden te vinden op praktische vragen. Zo creëren we ook nieuwe netwerken.”

Geslaagde bijeenkomst

Dat het een geslaagde bijeenkomst was, blijkt uit de enthousiaste reacties van projectpartners en deelnemers:.

“Het was een zeer inspirerende middag en een mooie aftrap van het project RECOAT om met de deelnemende partijen nader licht te laten schijnen en stappen te maken op weg naar sustainable solutions. Zoals voor veel industrieën, en met name voor de verfindustrie, zijn er nog veel uitdagingen om de duurzaamheidspuzzel te leggen. Begrip en connectie maken het makkelijker deze puzzel op te lossen en daarvoor zijn projecten als RECOAT met bijbehorende ontmoetingen een grote bijdrage”, aldus Marc ten Have, Business Development Manager bij Cargill Bioindustrials.

IMG_6159.JPG

Dilek Ersu, Senior Business Development Manager bij Chaincraft is het hiermee eens: “Ik waardeer enorm hoe dit soort bijeenkomsten een betrouwbaar platform creëren voor gezamenlijke brainstormsessies, waardoor ons begrip van de behoeften en mogelijkheden binnen de sector wordt vergroot. Om een ​​circulaire en duurzame toekomst te realiseren, hebben we zowel inzet als toewijding van de hele industrie nodig, samen met een gedeeld perspectief. Ik hoop dat er veel sterke verbindingen tot stand zullen komen, en dat open gesprekken zullen helpen ambitieuze, maar realistische verwachtingen te scheppen, die tot zinvolle acties zullen leiden”,

Ook docent Chemische Technologie Benno de Vries van projectpartner MNEXT kijkt tevreden terug op de dag: “Het was mooi om te zien hoe de verschillende bedrijven, groot en klein, invulling geven aan het gebruik van niet-fossiele grondstoffen. Daarnaast bleek er een duidelijke behoefte aan een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van niet-fossiele grondstoffen, dat nemen we mee in het onderwijsmateriaal dat we bij MNEXT gaan ontwikkelen."

Op 20 november vindt de eerste workshop plaats met verdieping op een aantal onderdelen. Op 11 maart staat verdere kennismaking in één op één gesprekken op de rol. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor online aanmelden.