Project

Verminderde ecologische voetafdruk van coatings – verf, inkt, lijm en kit - met behulp van biobased grondstoffen

Het gebruik van fossiele grondstoffen vormt, naast het energiegebruik in de productie en applicatie van verven en inkten, een grote factor in de totale ecologische voetafdruk van de verf- en drukinktsector. Samen met de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) en Avans Hogeschool werken we in het RECOAT project aan inzichten en handvatten voor de coatingsector om de overgang te maken van fossiele ingrediënten naar meer hernieuwbare ingrediënten.

Deze verandering in de coatingsector – verf, inkt, lijm en kit, - vraagt om een creatie van nieuwe waardeketens, waarin technologische innovaties in hernieuwbare ingrediënten en de commerciële productie daarvan worden gekoppeld aan de behoeften van de bedrijven die de coatings produceren.

Inzichten en handelingsperspectief

Het doel van dit project is om verf-, inkt-, lijm- en kitproducerende bedrijven en aanbieders van agrogrondstoffen en biobased ingrediënten met elkaar in gesprek te brengen. De stakeholders uit de sector krijgen inzichten en handelingsperspectief rondom de bestaande en reeds in ontwikkeling zijnde kennis en mogelijkheden om de ecologische voetafdruk voor verf, inkt, lijm en kit te verkleinen met behulp van biobased grondstoffen en afgeleide producten. Naast de coatingindustrie zal een deel van de kennis ook bruikbaar zijn voor gerelateerde branches als de verpakkingsindustrie (bijvoorbeeld papiercoatings).

Kennisoverdracht op maat

Het RECOAT-project draagt bij aan kennisoverdracht op maat, bijvoorbeeld in een regio-specifieke of bedrijfsspecifieke context, om verandering te brengen en handelingsperspectief te bieden. Dit wordt gedaan door workshops te organiseren waarin de beschikbare informatie wordt gedeeld en geduid en het ontwikkelen van een disseminatie-toolbox bestaande uit verschillende kennisproducten. Te denken valt onder meer aan een boekje voor de coatingindustrie, een white paper en cursusmateriaal, zoals een MOOC (massive open online course).

Onmisbare industrietak

Coatings zoals verf, lijm en kit, hebben een belangrijke functie in het verduurzamen van allerlei materialen in onder meer bouwmaterialen, wegen, transport en verpakkingen. Ze beschermen materialen bijvoorbeeld tegen rot of bederf en tegen corrosie, en verlengen daarmee de levensduur van heel veel materialen en producten. Daarnaast hebben verven een belangrijke decoratieve functie en een signaalfunctie. De coatingsector heeft zelf geen grote CO2-emissie, maar de grondstoffen uit de chemie wel. Onder meer daarom kijkt de sector naar grondstofstromen met een lagere CO2-voetafdruk.

Dit project is gefinancierd door de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen via de Kennis op Maat (KoM) oproep van november 2023.