Project

NK Low-chill aardbeien naar minder energie

Voor deze nieuwe rassen kan de arbeidsbehoefte tot meer dan 20% worden gereduceerd blijkt uit eerste resultaten. Een nadeel kan zijn dat low chill- en ook doordragerrassen soms beter lijken te functioneren bij een wat hogere temperatuur dan de huidige junidragers.

Als nu echter de temperatuur in de nacht hoger en overdag lager zou mogen zijn, kan door de isolatie m.b.v. verschillende schermen, het energiegebruik lager zijn dan bij het hoofdras Elsanta, waar juist actief via het afluchten van warmte en in de morgen flink en op tijd (voor zons-opgang) opstoken, een dag-nacht verschil wordt nagestreefd.

  • Terugdringen energiegebruik bij de teelt van aardbeien via goede isolatie, ontvochtiging en lage of omgekeerde (stook)temperatuur bij koud weer met weinig instraling (lichtafhankelijk telen), later opstoken en minder afluchten.
  • Daarbij streven naar een warmtevraag van minder dan 80 kWh/m2 en deze zo veel mogelijk via de WP in te vullen. Het huidige praktijkgebruik voor low-chill aardbeien (december – half juli) ligt op 15-20 m3 gas/m2 (130-180 kWh/m2 warmte) en van een verse doordrager teelt (januari tot juli): 12-16 m3 gas/m2(105-140 kWh/m2 warmte). Hiermee komt de doelstelling op minimaal een halvering van de warmtevraag t.o.v. de praktijk.

Publicaties