Project

Haalbaarheidsstudie plasmatechnologie - mitigatie van broeikasemissies in de veehouderij

In dit onderzoek wordt een haalbaarheidstudie uitgevoerd naar plasmatechnologie om methaan- en ammoniakemissie uit mest in de veehouderij te reduceren. Daarbij wordt aandacht besteed aan de chemische en biologische principes en mechanismen, mogelijke ongewenste neveneffecten (bijv. risico’s van lekkage van NO x, maar ook van blauwzuurgas, methanol, etc.) en het implementatieperspectief op veehouderijbedrijven. Bij positieve uitkomsten kan dit project (eind 2022 of 2023) vervolgens de prestaties van N2 Applied technologie in de praktijk testen en bemeten.

De veehouderij en andere schakels van de voedselketen staan voor grote duurzaamheidsuitdagingen. In het kader van klimaatverandering zijn er afspraken gemaakt om broeikasgasemissies te reduceren – denk aan het Akkoord van Parijs en de daaropvolgende Klimaatwet. Ook moet de ammoniakemissie flink omlaag vanwege de negatieve gevolgen voor biodiversiteit. De bodem, met name landbouwgronden, staat ook onder druk, o.a. vanwege een overmatig gebruik van kunst- en meststoffen en te weinig aanvoer van organische stof (OS). Mest is een bron van emissies, maar het is ook een waardevolle bron van mineralen en OS.

In het kader van de programmatische aanpak binnen de Klimaatenvelop om BKG (m.n. methaan) in de veehouderij te reduceren, is Wageningen Livestock Research (WLR) in samenwerking met bedrijven en andere organisaties (bijv. LTO, Schuttelaar & Partners) bezig om (bijna) praktijkrijpe technieken en maatregelen te identificeren, te combineren, en in de praktijk te testen en te bemeten (Puente-Rodríguez & Bos in voorbereiding). Een kansrijke en bijna praktijkrijpe techniek die in Nederland nog niet is getest en bemeten is plasmatechnologie.

In dit onderzoek wordt een haalbaarheidstudie uitgevoerd naar plasmatechnologie om methaan- en ammoniakemissie uit mest in de veehouderij te reduceren. Daarbij wordt aandacht besteed aan de chemische en biologische principes en mechanismen, mogelijke ongewenste neveneffecten (bijv. risico’s van lekkage van NO x, maar ook, van blauwzuurgas, methanol, etc.) en het implementatieperspectief op veehouderijbedrijven. Bij positieve uitkomsten kan dit project (eind 2022 of 2023) vervolgens de prestaties van N2 Applied technologie in de praktijk testen en bemeten.

Publicaties