Project
Concensus OECD Vicia Faba
Eiwitgewassen staan de laatste tijd in steeds toenemende belangstelling, mede als vervanger van dierlijke eiwitten en als duurzamere en lokale vervanger (o.a. ontbossingsvrij) van andere geïmporteerde eiwitrijke gewassen. Eén van de gewassen die een renaissance doormaakt is de tuinboon Vicia faba, die o.a. in Nederland geteeld wordt [~2.000 ha in 2022, Teelt eiwitrijke gewassen iets toegenomen (cbs.nl)]. De boon bevat echter veel stoffen die een potentieel probleem voor de consument vormen wanneer ze in te hoge concentraties voorkomen. Plantenveredelaars kunnen hiermee rekening houden en rassen met lage toxine gehaltes ontwikkelen. Als zij hierbij moderne methoden zoals cisgenese, gene editing of andere moderne biotechnologie toepassen zal er verder extra aandacht zijn vanuit o.a. overheid en publiek voor de veiligheid van hun producten, bijvoorbeeld wanneer deze onder de GGO (genetisch gemodificeerd organisme) regelgeving vallen. Het is daarom nuttig handreikingen te hebben die aangeven welke stoffen relevant hierbij zijn en wat hun eigenschappen zijn.
Het project beoogt bij de internationale organisatie OESO, dat documenten met richtlijnen voor de analyse van de samenstelling van nieuwe gewasvariëteiten uitbrengt, een internationaal auteursteam bij elkaar te brengen om een consensus document over Vicia faba op te stellen. Dit document zal een overzicht geven van de productie, toepassingen en samenstelling van V. faba. Voor de samenstelling van inhoudsstoffen zal aangegeven worden voor welke voedingsstoffen de tuinboon een belangrijke bron is, en welke relevante micronutriënten, macronutriënten, toxines, en allergenen er in de boon voorkomen. Daarnaast zal uitgezocht worden welke gehaltes gerapporteerd zijn en waar hun veiligheidsgrenzen liggen. Op basis van de samenvatting van deze gegevens kan dan een aanbeveling worden gedaan welke inhoudsstoffen geanalyseerd dienen te worden in GGO en andere nieuwe variëteiten van V.faba.