
Nieuws
Nieuwe kansen voor duurzame garnalenkweek in Bangladesh
In de kustdistricten Satkhira en Khulna in Bangladesh worstelen garnalenkwekers met de uitdaging om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag zonder het milieu te schaden. Een recente studie in Ocean & Coastal Management legt de nadruk op twee succesfactoren die garnalenkwekers kunnen helpen bij het verduurzamen van hun praktijken: 1) het besef dat hun vijvers geschikt zijn voor de integratie van mangroven via de methode van “Integrated Mangrove Aquaculture” (IMA), en (2) toegang tot technische ondersteuning.
Met de juiste begeleiding en investeringen kan IMA kleine extensieve aquacultuurondernemers ondersteunen bij het verhogen van hun inkomen, het beschermen van het milieu en het aanpassen aan klimaatverandering. IMA combineert garnalenkweek met het behoud of herstel van mangrove-ecosystemen, wat in Bangladesh onder andere helpt om de waterkwaliteit te verbeteren, erosie te voorkomen en extra neveninkomsten te genereren voor garnalenkwekers. Deze benadering biedt een duurzame oplossing die zowel de ecologie beschermt als het inkomen van boeren vergroot, terwijl het ook bijdraagt aan het verminderen van de impact van klimaatverandering. Ondanks de duidelijke voordelen blijft de brede invoering van IMA in de regio echter achter. De vraag die in dit onderzoek centraal stond, was dan ook: "Wat zijn de belangrijkste knelpunten voor adoptie en hoe kunnen we deze oplossen?"
Overtuiging en technische hulp zijn onmisbaar
Uit het onderzoek blijkt dat garnalenkwekers pas bereid zijn IMA toe te passen wanneer zij erkennen dat hun vijvers geschikt zijn voor deze methode. Dit besef vergroot hun vertrouwen, vermindert de onzekerheid over de risico’s van investeringen en stimuleert de bereidheid om nieuwe technieken uit te proberen. Het zien van het systeem in werking bij anderen kan daarbij een belangrijke rol spelen, omdat het hen helpt hun aarzeling te overwinnen en het systeem over te nemen voor hun eigen vijvers. Daarnaast is toegang tot technische ondersteuning cruciaal. Deskundige begeleiding biedt niet alleen maatwerk op bedrijfsniveau, maar helpt boeren ook met het ontwikkelen van de praktische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor effectief beheer. Bovendien versterkt deze ondersteuning hun zelfvertrouwen, waardoor ze beter in staat zijn om de uitdagingen die zich voordoen aan te gaan.

Onwetendheid en uitdagingen remmen acceptatie
Uit de studie, waarin 128 garnalenkwekers werden ondervraagd, bleek dat maar liefst 65% nog nooit van IMA had gehoord. Anderen twijfelden aan hun eigen technische vaardigheden om het systeem succesvol toe te passen. Daarentegen waren boeren die IMA al hadden omarmd positief over de voordelen, vooral als een manier om productierisico’s in de garnalenkweek te beheersen.
Stappen naar bredere toepassing
Het onderzoek, een samenwerkingsproject tussen kennisinstellingen uit Bangladesh en WUR, adviseert gerichte acties om IMA tot een meer gangbare keuze te maken. Volgens WUR-wetenschapper en onderzoeksleider Chloë de Vries kunnen bewustwordingscampagnes en op maat gemaakte trainingsprogramma’s boeren informeren en de noodzakelijke vaardigheden bijbrengen. Ze voegt daaraan toe: 'Financiële prikkels kunnen hen motiveren om de eerste investering te doen. Bovendien zou de ontwikkeling van markten voor producten uit mangroven, zoals honing, hout of medicinale planten, extra inkomstenstromen kunnen genereren. Hierdoor wordt Integrated Mangrove Aquaculture (IMA) niet alleen een milieuvriendelijke, maar ook een economisch aantrekkelijke optie om te kiezen.