Project
Sensing Potential
Voedselketens staan onder constante druk om op een duurzame wijze meer voedsel van een betere kwaliteit te produceren. Recente ontwikkelingen in data-driven en sensortechnologie spelen een sleutelrol bij behalen van deze doelstellingen. Dit project onderzoekt hoe innovaties op sensorgebied kunnen helpen bij het oplossen van de verschillende deelproblemen.
In dit project zijn we geïnteresseerd in het verkennen van de mogelijkheden van sensoren en de kennis die hiermee verkregen kan worden om uitdagingen in de voedselvoorzieningsketen aan te pakken. Het gaat hierbij vooral over de noodzaak om non-destructief, non-invasief en op een compactere schaalgrootte te meten dan momenteel gebruikelijk is: meten op productniveau i.p.v. batchniveau, en op individueel niveau i.p.v. per bevolkingssegment. Hiervoor moeten een aantal technologische hindernissen worden overwonnen op het gebied van niet-destructieve detectie. Het doel van dit project is om betere beslissingen te kunnen nemen op basis van individueel gemeten producteigenschappen. Met name de noodzaak om non-destructief, non-invasief en op een kleinere schaalgrootte te meten dan momenteel gebruikelijk is: van batchniveau naar productniveau; van bevolkingssegment naar een individu.
De ontwikkelingen en onderzoeken in dit project worden ondersteund door vijf casestudies: monitoring van dierenwelzijn; detectie van gewasontwikkeling en prestatie-indicatoren voor binnenteelt; kwaliteitsmetingen van verse voedingsproducten; voedselinname en meting van voedseleigenschappen voor gepersonaliseerd voedingsadvies; niet-invasieve detectie van voedselvervalsing.
Deze casestudies maken het mogelijk om nieuwe sensortechnologieën toe te passen op enkele van de meest prangende problemen in meerdere wetenschappelijke domeinen - vee, plantenwetenschappen, na-oogst technologie, voedselveiligheid en consumentenwetenschappen. In het bijzonder zal de niet-invasieve technologie een overgang mogelijk maken naar focus op individueel niveau (dier, plant, voedingsmiddel, consument) in plaats van per groep / partij / monster, zoals dat nu gebruikelijk is. Bovendien is de ambitie van dit project om ook te onderzoeken of nieuwe sensortechnologieën, ondersteund door gegevensgestuurde analyse, in staat zullen zijn om problemen aan te pakken die bestaande sensoren niet kunnen registreren.
Publicaties
-
Miniaturized near-infrared devices: application to skimmed milk powder authenticity
-
Data from a survey of non-invasive sensing technologies for inspecting fresh food products
-
Data from a survey of sensor technologies for food intake measurement
-
Exploring potential of non-destructive and non-invasive sensors in food supply chains
-
Data from a survey of non-invasive sensors for monitoring animal welfare
-
KB DDHT project 8: Non-destructive and non-invasive sensor technologies in food supply chains : project deliverables 1.1-1.4
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Wageningen Food & Biobased Research report 2017) -
Novel sensing technologies in food supply chains
-
Assessing avocado firmness at different dehydration levels in a multi-sensor framework
Infrared Physics and Technology (2021), Volume: 118 - ISSN 1350-4495 -
Are low-cost, hand-held NIR sensors suitable to detect adulterations of halal meat?
In: OCM 2021 - Optical Characterization of Materials: Conference Proceedings - KIT Publishers - ISBN: 9783731510819 - p. 1-10. -
Towards the universal assessment of dietary intake using spectral imaging solutions
In: OCM 2021 - Optical Characterization of Materials: Conference Proceedings - KIT Publishers - ISBN: 9783731510819 - p. 31-43.