Duurzame voedselverpakkingen
Verpakkingen houden voedselproducten veilig, schadevrij en lang houdbaar. Maar de milieudruk van veel gangbare verpakkingen is hoog. Wageningen University & Research ontwikkelt samen met ketenpartners duurzame en veilige alternatieven voor elke specifieke situatie. Hierbij wordt naast het materiaal ook gekeken naar het ontwerp van de verpakkingen, de recycle- en composteringsopties en naar technologie om voedsel langer houdbaar te maken.
Samen met de voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsproducenten en afvalinzamelaars geven we richting aan de verduurzaming door onderzoek op de volgende onderwerpen:
- Duurzame verpakkingen uit nieuwe biobased grondstoffen als alternatief voor fossiele verpakkingsmaterialen, met dezelfde functionele eigenschappen.
- Verpakkingen die door het ontwerp en materiaal optimaal kunnen worden gerecycled of gecomposteerd.
- Het in kaart brengen van de kwaliteit van gerecycled (plastic) verpakkingsmateriaal inclusief de opties voor toepassen van dit recyclaat.
- Het ontwerp van slimmere logistieke ketens, waardoor er minder verpakkingsmaterialen nodig is en toch een minimaal verlies van voeding ontstaat.
- Het ontwikkelen van duurzame, energiezuinige technologieën die de houdbaarheid van producten verlengen, zodat er minder voedsel wordt verspild.
De kracht van onderzoek bij Wageningen University & Research is de multidisciplinaire aanpak op het gebied van voedseltechnologie, houdbaarheid, verpakkingen en microbiologie. Met deze aanpak werken we aan haalbare, duurzame verpakkingsoplossingen, met zo min mogelijk verlies aan voedsel.
Benieuwd hoe wij met u kunnen onderzoeken wat voor uw organisatie de best passende oplossing is? Neem dan contact met ons op.
Voor verpakkingsbedrijven: Hernieuwbare materialen voor voedselverpakkingen
Consumenten en brand owners hebben grote behoefte aan duurzame alternatieven voor bestaande verpakkingen. Samen met en samen voor producenten van verpakkingen van plastic, papier & karton, metaal en glas ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research nieuwe zogenaamde hernieuwbare verpakkingsmaterialen met precies de gewenste functionele eigenschappen. Met onze technologieën bieden wij ondersteuning tijdens het volledige productieproces: van materiaal en productontwikkeling van de verpakking zelf tot verbeterde end-of-life-opties, zoals bio-afbreekbaarheid en recyclebaarheid waarbij we het verpakte product en de optimale bescherming ervan zoveel mogelijk centraal stellen met oog voor de totale duurzaamheid.
Voor voedingsmiddelenbedrijven: Duurzame verpakkingsoplossingen
Het vinden van een duurzame verpakking voor verse en houdbare voedingsmiddelen is een grote uitdaging. Want welk verpakkingsmateriaal zorgt er zowel voor dat producten houdbaar en veilig blijven en tegelijkertijd goede end-of-life opties heeft en betaalbaar is? Wageningen University & Research ondersteunt bedrijven bij de transitie van plastic naar alternatieve verpakkingsconcepten door de genoemde uitdagingen kwantificeerbaar te maken. Hiermee kunt u de afweging maken welke verpakking het meest passend is op alle aspecten die voor uw product en bedrijf belangrijk zijn.