Nieuws
Update storymap natuurmaatregelen: Welke kansen waar in het landschap?
Er zijn allerlei manieren om samen bij te dragen aan natuurherstel en maatschappelijke opgaves. Eerder presenteerde Wageningen Environmental Research al 10 categorieën natuurmaatregelen, en een storymap met natuurmaatregelen en verdiepende verhalen. Deze heeft nu een flinke update gekregen. Lees een nieuw verhaal, en bekijk ook de kansen voor natuurmaatregelen in verschillende types landschap.
Plasdras in de Sefonsterpolder voor herstel biodiversiteit
Het nieuwste verdiepende verhaal biedt een inkijkje in hoe een natuurmaatregel, oftewel een Nature-based Solution, tot stand kan komen. In dit geval in de Sefonsterpolder in Friesland. ‘Hier hebben twee ijverige natuurliefhebbers natuur weer een kans gegeven in de polder in Gaasterland,’ vertelt Sverre van Klaveren, een van de auteurs van de storymap. ‘Op het terrein van hun hoeve hebben ze plasdras aangelegd. Dat is uitgegraven en ondergelopen grasland, voor herstel en ontwikkeling van biodiversiteit.’ Deze vorm van “groenblauwe dooradering” op particulier terrein draagt bij aan het behoud van biodiversiteit bij klimaatverandering en aan het vasthouden van water.
Welke kansen in welk type landschap?
De storymap heeft een algehele update ondergaan. Ook zijn nu de tien categorieën natuurlijke oplossingen op de kaart gezet, wat inzicht geeft in hoe geschikt die in de verschillende landschapstypen zullen zijn. Waar in het landschap liggen er bijvoorbeeld kansen voor het toepassen van een maatregel-categorie?

Zo kan het Herstellen van beken en rivieren logischerwijs in het rivierengebied worden toegepast, maar denk hierbij ook aan beekherstel op de hoge zandgronden, in de duinen en in het heuvelland. Vernatten kan goed in veengebieden en kleipolders langs de kust, voor veenbehoud en om tegendruk aan verzilting te bieden. Andere categorieën passen in nagenoeg alle landschappen, zoals Groenblauwe dooradering of Natuurvriendelijke voedselproductie. De principes van Dynamisch natuurbeheer passen dan weer goed in van nature dynamische landschapstypen, zoals duinen en stuifzandgebieden, maar ook in riviersystemen. De natuurlijke dynamiek kan daar hersteld worden en de natuur kan daarmee zichzelf in stand houden en floreren.
Extra praktijkvoorbeelden
Daan Verstand, een van de auteurs: ‘De storymap is vorig jaar enthousiast ontvangen door beleidsmakers, natuurbeheerders, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Het positieve verhaal laat zien dat er al van alles gebeurt om toe te werken naar een natuurlijke toekomst voor Nederland (Nederland in 2120).’ In de vernieuwde versie zijn inmiddels alle tien categorieën natuurmaatregelen voorzien van een aantal voorbeelden uit ons land. Zo zijn er ook voor alle maatschappelijke opgaves (zoals klimaatmitigatie, klimaatadaptatie, een gezonde leefomgeving en biodiversiteitsverlies)praktijkvoorbeelden te vinden.Neem dus gauw een kijkje op de storymapen laat je verder inspireren!