Nieuws

Studenten ontwikkelen voedselbosproducten

article_published_on_label
4 juli 2024

Tijdens een bijeenkomst in voedselbos Den Food Bosch op 19 juni presenteerden studenten van HAS Green Academy hun eigen voedselbosproducten. Ze hadden onder meer kruidendips, fruitige thee, kastanje-perzik-crackers en nashi-chilisaus ontwikkeld en een drankje van vlier en druif.

Samen met studenten monitorden onderzoekers aan de HAS Green Academy in Den Bosch de afgelopen jaren voor het onderzoeksprogramma Wetenschappelijke bodemvorming onder de voedselbosbouw (WBodV) het jonge voedselbos Schijndel. De studenten komen van verschillende opleidingen: toegepaste biologie, milieukunde en tuin- en akkerbouw. Maar ook bij food-opleidingen gaan studenten aan de slag met voedselbossen: bij Food Innovation ontwikkelen ze nieuwe producten met ingrediënten uit voedselbossen. Daarvoor werkt HAS Den Bosch samen met onder meer de voedselbossen Schijndel en Den Food Bosch in Sint-Michielsgestel.

Docente Marente Lokin neemt namens HAS Den Bosch deel aan WBodV en is bovendien bestuurslid van Den Food Bosch. Zij vertelt over het belang van duurzame voedselinnovatie voor het succes van voedselbosbouw. “Om deze vorm van landbouw aantrekkelijk te maken, wil je met de opbrengst uit een bos onderscheidende producten ontwikkelen. Na het oogsten van een gewas heb je nog geen verkoopbaar product. Onze studenten leren na te denken over wat daar allemaal bij komt kijken.”

Nashipeer

Een voedselbos is bij uitstek de plek om voor Nederland nieuwe gewassen te kweken die veelal niet in de supermarkt te krijgen zijn. In Den Food Bosch zijn daarvan veel voorbeelden te vinden. De studenten kwamen tot aantrekkelijke combinaties van soms onbekende ingrediënten. Zo is de nashipeer, om zijn ronde vorm ook wel bekend als appelpeer, afkomstig uit Oost-Azië, waar hij als handfruit wordt gegeten. De studenten verwerkten de frisse smaak van de nashi in een pittige chilisaus.

Voor de ontwikkeling van hun producten werkten de studenten samen met Boslekker, een bedrijf voor verwerkte voedselbosproducten. Lokin: “De mooie kans om hun werk in te passen in de productlijn van Boslekker, geeft studenten extra stimulans om door te gaan met de weg die ze hebben ingeslagen richting een meer duurzame voedseltoekomst. Zo verbinden we onderwijs met de praktijk.”

Syntropische landbouw

Den Food Bosch is een voedselbos volgens de principes van zogeheten syntropische landbouw: de beheerders versnellen de successie in het bos door te werken met pionierbomen en intensief beheer. Het team oogstte al meer dan 400 soorten uit het bos.