Biodiversiteitspositieve voedselsystemen

Onze huidige voedselsystemen dragen bij aan grootschalig biodiversiteitsverlies, terwijl het biodiversiteitsverlies tegelijkertijd de ecosysteemdiensten die nodig zijn voor die voedselsystemen ondermijnt. Daarom onderzoeken we in dit investeringsthema hoe je voedselsystemen biodiversiteitspositief kunt maken. Hierbij richten we ons zowel op de gewassen als op de voedselverwerking, consumentenbehoeften en het opschalen in de keten.

In de afgelopen decennia heeft WUR een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitdagende taak om onze voedselsystemen aan te passen aan de toenemende vraag naar gezond, duurzaam geproduceerd voedsel in een veranderende wereld. Er is echter groeiende bezorgdheid dat het huidige ongekende verlies aan biodiversiteit de ecosysteemdiensten ondermijnt die essentieel zijn voor de kwaliteit van leven, en het voedselsysteem in het bijzonder.

Zo stelt de FAO (2019) dat het vergroten van de biodiversiteit in het voedselsysteem "onmisbaar is voor voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling". De waarschuwingen van gerenommeerde mondiale wetenschappelijke panels over de negatieve effecten van biodiversiteitsverlies op de voedselzekerheid vragen om een nieuwe kijk op de rol van biodiversiteit in het voedselsysteem.

Innovatie en samenwerking

Daarom wil het investeringsprogramma "Biodiversiteitspositieve voedselsystemen" (B+FS) de fundamentele kennis leveren voor innovatieve trajecten die de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten Concreet worden in dit programma haalbare inspanningen op het gebied van productie, vraag en aanbod van voedselsystemen gecombineerd met het creƫren van mogelijkheden voor agrobiodiversiteit en behoud van de natuurlijke biodiversiteit in het landschap.

Bekijk ons onderzoek

Flagships

Kijkend naar de ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit en voedselsystemen heeft WUR drie prioritaire onderzoeksthema's gekozen. Deze passen bij onze voedselsysteembenadering.

  1. De genetische basis van het voedselsysteem verbreden door nieuwe gewassen en teeltmethoden
  2. Opschalen van veelbelovende initiatieven: hoe breng je innovatie in het voedselsysteem in de praktijk?
  3. Voedselverwerking en voedselveiligheid: wat is er nodig om biodiversiteitspositieve producten op de markt te brengen?

Multidisciplinaire onderzoeksteams werken aan deze 'flagship'-thema's gedurende de looptijd van het investeringsprogramma (2022-2024).

Nieuws uit de flagshipprogramma's

Meer nieuws

Wildcard-projecten

Daarnaast streeft het investeringsprogramma ernaar de creativiteit van de WUR-gemeenschap te stimuleren door een reeks van kleinere onderzoeks- en voorlichtingsprojecten te ondersteunen. Deze 'wildcard'-projecten verleggen de wetenschappelijke grenzen door riskante en innovatieve benaderingen te kiezen, nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en contacten te leggen met belangrijke stakeholders.


Nieuws uit de wildcardprojecten

Meer nieuws