Nieuws
25 jaar CLO: een symposium vol inspiratie en verdieping
Al 25 jaar worden feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland ontsloten op het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Ter ere van dit jubileum werd op 1 oktober jl. in Wageningen een symposium gehouden over ‘de rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat’.
Objectieve en actuele cijfers op CLO
Voor beleidsmakers, politici, professionals, studenten en geïnteresseerde burgers zijn op het CLO objectieve en actuele cijfers te vinden over de leefomgeving. Ruim 400 indicatoren geven inzicht in bijvoorbeeld de grootte van natuurgebieden, de emissies naar lucht door wegverkeer en de veiligheid van primaire waterkeringen. Jaarlijks trekt de website zo’n 300.000 bezoekers met 700.000 pageviews. CLO is een gezamenlijke uitgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR).
Symposium over de rol van feiten en cijfers
Tijdens het jubileumsymposium waren gebruikers en (oud)medewerkers van het CLO aanwezig bij inspirerende presentaties over de leefomgeving en de rol van cijfers en feiten in het debat hierover.
Meteoroloog Reinier van den Berg ging in op de bedreigingen voor de leefomgeving, met name de klimaatverandering, en illustreerde dit onder andere met grafieken van het CLO. Mark van Twist, decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, liet de aanwezigen nadenken over de manier waarop je onderzoeksresultaten kunt overbrengen en hoe je kunt omgaan met verschillende interpretaties van feiten.
Verdere verdieping in workshops
In verschillende workshops werd het gebruik van indicatoren, data en modellen verder uitgediept. Onderwerpen hierbij waren citizen science (Roy van Grunsven, De Vlinderstichting), het maken van een indicator (Hans Visser, ex-PBL), onzekerheden bij het bepalen van emissies (Margreet van Zanten, RIVM) en de rol van modellen en data bij besluitvorming door Joske Houtkamp (WUR).
Blik op de toekomst
Een blik op de toekomst werd geworpen bij de demonstratie van ChatCLO: het ChatGPT van het CLO. Hiermee kun je vragen stellen aan het CLO, waarna er een antwoord op maat verschijnt. Deze chatbot is nu nog in ontwikkeling, maar zal in de nabije toekomst als extra service aan de website worden toegevoegd.
Het volledige verslag van het symposium is te vinden op het CLO.