CGN-bietencollectie

Sinds 2025 beheert CGN de bietencollectie, die bestaat uit oude rassen, landrassen en wilde soorten.

Samenstelling

Bieten vormen een nieuwe gewascollectie binnen CGN. De collectie is gestart met oude Nederlandse bietenrassen, afkomstig uit de in onbruik geraakte collectie van Nunhems Zaden. In de toekomst zal de collectie worden uitgebreid met meer oude Nederlandse rassen, buitenlandse landrassen en wilde soorten. Tijdens een verzamelmissie in Albanië in 2022 zijn de eerste landrassen en wilde soorten verzameld (zie het verzamelrapport). De bietencollectie omvat uitsluitend consumptiebieten, zoals rode biet en snijbiet, evenals wilde soorten. Suikerbieten en voederbieten maken geen deel uit van deze collectie.

Regeneratie

Biet is een tweejarig, wind- en kruisbestuivend gewas dat een koudeperiode (vernalisatie) nodig heeft om in het tweede jaar te bloeien. De zaden worden in maart gezaaid en de planten worden per accessie geïsoleerd om kruisbestuiving te voorkomen. Isolatie kan worden gerealiseerd door gebruik van gaaskooien, isolatietunnels, een minimale afstand van 500 meter op het veld, of door isolatiegewassen tussen accessies te plaatsen.

Buiten zorgt de wind voor kruisbestuiving tussen planten binnen een accessie, terwijl binnen extra luchtcirculatie wordt toegepast om bestuiving te optimaliseren. De zaadoogst vindt plaats zodra de zaaddragende stengels zijn uitgedroogd en het kurkachtige omhulsel van de zaden bruin en droog is. Na de oogst worden de zaden gedroogd, geschoond met luchtreiniging en getest op kiemkracht om de kwaliteit te waarborgen.

Karakterisering en evaluatie

Aangezien de CGN-bietencollectie nog relatief jong is, zijn er nog geen uitgebreide karakteriserings- en evaluatiegegevens beschikbaar.