Project

RA-vector overdraagbare ziekten

Het doel van het project is om een wiskundig model in een Bayesian framework op te stellen en te gebruiken om de transmissie van vector-overdraagbare zoontische ziekten te parametriseren, en vanuit deze waarden en hun onzekerheid, te simuleren hoe verschillende surveillancesystemen zullen presteren.

Vector-overdraagbare ziekten die eerder vaak als exotisch beschouwd werden, vormen een toenemende bedreiging voor Nederland. De opwarming van het klimaat zorgt voor een toename van de lengte van het muggenseizoen en een gunstigere replicatieomgeving voor bijvoorbeeld het West Nile virus (WNV)1. Een uitbraak van het WNV in 2018 in Duitsland, en tevens eerder uitbraken in de Balkanregio, werden direct in verband gebracht met uitzonderlijk warme zomers2. Recent werd WNV ook in Nederland aangetoond3. Echter, het inzicht in het risico op circulatie en overdracht van vector-overdraagbare zoonotische ziekten zoals WNV en Rift Valley fever (RVF) in Nederland is momenteel onvoldoende om efficiƫnt surveillance uit te voeren4, terwijl deze ziekten een bedreiging voor de diergezondheid en de volksgezondheid kunnen vormen.

Hier stellen we voor een transmissiemodel op te stellen en te parametriseren op basis van alle huidige beschikbare data, om het risico op uitbraken en de randvoorwaarden voor succesvolle surveillance van vector-overdraagbare ziekten te simuleren. Het project brengt middels een Bayesiaans model zowel data van openbare bronnen als van bronnen binnen de WUR bij elkaar om inzicht te bieden in het risico op transmissie en uitbraken, en vormt een instrument wat voor verschillende doeleinden ingezet kan worden: optimalisatie van surveillance, risico inschatting, en het doorrekenen van interventies.

Publicaties