Project

Livestock Urease Inhibitors to reduce ammonia emission

In Nederland komt er veel stikstof in de natuur terecht. Een belangrijke bron van stikstof is de veehouderij. Stikstofemissies in de lucht bestaan voor een groot deel uit ammoniak, dat ontstaat wanneer het enzym urease uit ontlasting van landbouwhuisdieren reageert met ureum uit urine. Remming van urease zal de vorming van ammoniak verminderen.

Nederland kampt met het probleem dat er te veel stikstof in de natuur terechtkomt. Eén van de belangrijkste bronnen van de stikstofemissie is de veehouderij. Deze stikstofemissies in de lucht bestaan voornamelijk uit ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Het grootste deel van de ammoniakemissie is afkomstig van de veehouderij en ontstaat wanneer het enzym urease uit de ontlasting van koeien, varkens en andere landbouwhuisdieren reageert met ureum uit de urine van die landbouwhuisdieren.

In 2022 heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)  urease-remmende peptiden ontwikkeld die onder laboratoriumcondities de urease-activiteit vrijwel geheel blokkeren. Deze peptiden zijn relatief eenvoudig te produceren en biologisch afbreekbaar. Dit resultaat vormt de start van vervolgstudies om uiteindelijk via in vivo toediening en via een toediening op de stalvloer meer dan 30% van de ammoniakgasvorming in de veehouderij te voorkomen.

Dit voorstel beschrijft een manier om de reactie van urease met ureum uit de urine te voorkomen door het urease in de ontlasting te laten binden aan peptiden, en zo te inactiveren. Het doel van dit project is om deze innovatieve urease-remmers te optimaliseren en een selectie te maken van de meest effectieve peptiden zodat ze uiteindelijk gebruikt kunnen worden als een voeradditief of voor een vloerbehandeling, om daarmee minstens 50% procent van het door de dieren geproduceerde urease te remmen daarmee de stikstof / ammoniakuitstoot flink te verminderen.

Publicaties