Project

Hoogwaardige en circulaire inzet van zij- en reststromen

Het doel van het project ‘Hoogwaardige en circulaire inzet van zij- en reststromen’ is beter inzicht  krijgen in hoe biogrondstoffen (primaire zij- en reststromen) uit land-, tuin-, en bosbouw, openbaar groen en landschapselementen hoogwaardig gebruikt kunnen worden. Het levert een rapport met een meta-analyse van de beschikbare kennis en beleidsaanbevelingen.

Het doel van het project ‘Hoogwaardige en circulaire inzet van zij- en reststromen’ is beter inzicht  krijgen in hoe biogrondstoffen (primaire zij- en reststromen) uit land-, tuin-, en bosbouw, openbaar groen en landschapselementen hoogwaardig en circulair gebruikt kunnen worden. Dit project richt zich specifiek op beleidsinzet op het gebied van biogrondstoffen in het kader van de klimaatopgave, de transitie naar kringlooplandbouw en de circulaire economie. Het project is van belang omdat LNV werkt aan een beleidsstrategie ten aanzien van biogrondstoffen (primaire zij- en reststromen).

In Fase 1 wordt de definitie van hoogwaardig gebruik nader gespecificeerd en wordt vastgelegd welke werkdefinitie binnen het project wordt gehanteerd. Vervolgens wordt in Fase 2 via een literatuurstudie de huidige cascade van een aantal geselecteerde primaire zij- en reststromen vastgesteld. Daarna wordt een analyse uitgevoerd van mogelijke verbeteropties om de cascade te verlengen (Fase 3). Die opties worden vastgelegd in factsheets. Deze fase wordt gevolgd door een analyse van het brede maatschappelijk perspectief (Fase 4). Onderzocht wordt hoe via multicriteria-analyse rekening gehouden kan worden met een van elkaar afwijkende weging door verschillende maatschappelijke groepen (beleid, bedrijfsleven, het publiek, onderzoek, etc.). Vervolgens vindt een analyse plaats onder stakeholders uit de keten van biogrondstoffen over de kansen en belemmeringen van verschillende toepassingsopties van biogrondstoffen (Fase 5). Tenslotte worden alle resultaten vertaald in concrete beleidsaanbevelingen (Fase 6) en vastgelegd in een eindrapport met een meta-analyse van de beschikbare kennis en beleidsaanbevelingen (Fase 7).

Publicaties