Project

Digital Twin, real time Stikstofstromen op agrarische bedrijven

Voor operationeel handelingsperspectief op stikstofbenutting wordt een digitale tweeling voor akkerbouwers en melkveehouders ontwikkelt die de stikstofstromen in kaart brengt met voor het bedrijf plaats-specifieke (perceel) en real-time data. 

WUR heeft een eerste versie van een digitale tweeling van een grondgebonden agrarisch bedrijf ontwikkeld: de Digital Future Farm (DFF). Hiervoor is toegang tot data en modellen georganiseerd in een integratie raamwerk. Dit raamwerk is vervolgens gekoppeld aan Farmmaps voor bedrijfs- en plaats specifieke datavoorziening. Hiermee is de basis gelegd om stikstofstromen en processen in real-time en van dag tot dag op in kaart te brengen met voor het bedrijf, waarbij gebruik gemaakt wordt van (...) wetenschappelijk. Op dit moment staat de DFF toe om stikstofstromen gedurende het jaar te modelleren voor een akkerbouwperceel (aardappels, tarwe), een graslandperceel, en een melkveekudde (zonder weidegang) met bedrijfsspecifieke data. Hiermee is het nog geen praktijkrijpe tool voor (adviseurs van) grondgebonden agrarische bedrijven om bedrijfsspecifieke situaties en management omtrent stikstofstromen te kunnen monitoren, of om operationele scenario’s te kunnen doorrekenen en de impact daarvan te evalueren.

Dit project zal op korte termijn bepaalde onderdelen binnen de DFF complementeren (met specifieke aandacht voor het grensgebied tussen perceel, perceelgebruik en dier), om informatie zinvol te visualiseren en om de DFF te demonstreren in de praktijk. Op de lange termijn ligt de focus op verdere verfijning van de DFF door meer modellen toe te voegen en de economische impact van de DFF voor managementdoeleinden te duiden.

Publicaties