Nieuws

Geen MKZ in eerste monsters van vleeskalveren

article_published_on_label
15 januari 2025

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft in de eerste monsters afkomstig van geïmporteerde kalveren uit de Duitse deelstaat Brandenburg geen mond-en-klauwzeer (MKZ) virus aangetroffen. Het betreft uitslagen van monsters die zondag zijn aangeleverd voor onderzoek.

Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid (LVVN) onderzoekt Wageningen Bioveterinary Research monsters van kalveren die vanuit de Duitse deelstaat Brandenburg naar Nederland zijn vervoerd. Het betreft 3600 kalveren die sinds 1 december 2024 zijn geïmporteerd. De dieren worden getest op aanwezigheid van MKZ-virus en/of aanwezigheid van antistoffen tegen het MKZ-virus. De eerste kalveren zijn in het weekend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bemonsterd. De uitslagen van 125 monsters zijn vandaag bekendgemaakt. In geen van deze monsters is MKZ-virus aangetroffen. MKZ-onderzoeker Aldo Dekker benadrukt dat het hier gaat om een deeluitslag. “We doen aanvullend onderzoek onder andere naar de aanwezigheid van antistoffen tegen MKZ-virus. Die uitslagen verwachten we niet eerder dan eind volgende week.”

Overige uitslagen

In totaal zijn 3600 kalveren geïdentificeerd die worden getest op aanwezigheid van MKZ-virus en/of antistoffen. De komende dagen zullen meer uitslagen van de bemonsterde kalveren beschikbaar komen.

Voor de aantonen van MKZ-virus wordt een PCR-test gebruikt, hiervan zijn de testresultaten snel bekend (binnen 1-2 werkdagen). Voor het aantonen van antilichamen wordt eerst een screeningstest (ELISA) gebruikt. Deze wordt voor een deel gevolgd door een andere (bewerkelijke) bevestigingstest. Deze analyse kost meer tijd. De uitslagen hiervan worden in de komende twee weken verwacht.

Monsters blauwtongvirus

Naast de monsters genomen bij de geïmporteerde kalveren, onderzoekt WBVR ook de mogelijke aanwezigheid van MKZ in de monsters die eerder voor blauwtong-analyse zijn ingestuurd. Het betreft de monsters die vanaf 1 december 2024 zijn ingestuurd en negatief waren voor aanwezigheid van het blauwtongvirus (BTV). De uitslagen van deze analyses worden in de loop van volgende week verwacht.