Project
Zuivelexpertise inclusief boterregelingen
Wanneer de melkprijs onaanvaardbaar laag wordt, worden de vanuit de EU ingestelde marktsteunregelingen effectief. Deze steun wordt toegekend aan de zuivelsector, die daarmee een direct economisch belang heeft. De subsidies kunnen alleen worden toegekend als aantoonbaar aan de gestelde kwaliteitseisen wordt voldaan. Daar zijn dus grote financiële consequenties aan verbonden.
Aanpak
Het doel van het project is om WFSR expertise in het kader van analytisch-chemische controles voor Europese zuivel- marktsteunmaatregelen (melkvetten/boter, melkpoeders) te behouden. Dit betekent dat de kennis en infrastructuur behouden blijft bij de vaste medewerkers om indien nodig op te kunnen schalen met additionele krachten. De gegenereerde kennis en expertise komen tevens ten goede aan nationaal en internationaal advies.
Jaarlijks worden er twee onderwerpen gekozen die van belang zijn voor het behoud van de expertise en infrastructuur om de analyses uit te kunnen blijven voeren, één op het gebied van melkvetten/boter en één met betrekking tot melkpoeders. Daarbij worden de vereiste methoden toegepast.
Resultaten
Het resultaat van het project is behoud van expertise ten behoeve van de uitvoering van analyses voor de Europese zuivelmarktsteunregelingen. Tevens levert dit project inzicht in allerlei aspecten van de samenstelling van melkvetten/boter en melkpoeders ten gevolge van productiewijzen en processing.
Noot: Dit project was tot en met 2020 nummer geregistreerd onder WOT-02-005-003.
Publicaties
-
Triacylglycerol and melting profiles of milk fat from several species
International Dairy Journal (2012), Volume: 24, Issue: 2 - ISSN 0958-6946 - p. 64-69. -
Analytical standards for the measurement of nutrients in infant formula : macronutrients, minerals, carnitine, taurine and nucleotides
Wageningen: RIKILT (Report / RIKILT Wageningen UR 2012.019) -
Qa: Fraud Control for Foods and Other Biomaterials by Product Fingerprinting
In: Latest research into Quality control - Rijeka, Croatia: InTech - ISBN: 9789535108689 - p. 111-143. -
Analytical authentication of organic products: an overview of markers
Journal of the Science of Food and Agriculture (2013), Volume: 93, Issue: 1 - ISSN 0022-5142 - p. 12-28. -
Phytanic and pristanic acid content in Dutch farm milk and implications for the verification of the farming management system
International Dairy Journal (2014), Volume: 35, Issue: 1 - ISSN 0958-6946 - p. 21-24. -
Effect of fresh grass feeding, pasture grazing and organic/biodynamic farming on bovine milk triglyceride profile and implications for authentication
European Food Research and Technology (2014), Volume: 238, Issue: 4 - ISSN 1438-2377 - p. 573-580. -
Verification of fresh grass feeding, pasture grazing and organic farming by FTIR spectroscopy analysis of bovine milk
Food Research International (2014), Volume: 60 - ISSN 0963-9969 - p. 59-65. -
Verification of fresh grass feeding, pasture grazing and organic farming by cows farm milk fatty acid profile
Food Chemistry (2014), Volume: 164 - ISSN 0308-8146 - p. 234-241. -
Red-green Alarming Method To Determine Adulterated Skimmed Milk Powder
-
Fatty acid and triglycerides profiling of retail organic, conventional and pasture milk: Implications for health and authenticity
International Dairy Journal (2015), Volume: 42 - ISSN 0958-6946 - p. 58-63.