Project
VLAG AIO gut microbiome chip
Er is momenteel nog veel onbekend over de invloed van het microbioom op het metabolisme en de biobeschikbaarheid van voedsel componenten. In vitro modellen voor het microbioom ontbreken in de huidige humane risicobeoordeling strategieën. In dit project worden modellen voor het microbioom ontwikkeld en geëvalueerd voor toepassing in de risicobeoordeling.
Microbioom
Omzetting van voedselcomponenenten door het microbioom worden in de huidige risicobeoordelingsstrategieën over het algemeen niet meegenomen. Hierdoor worden mogelijk metabolieten over het hoofd gezien die effecten zouden kunnen hebben op de darm en het lichaam.
Onder dit project vallen twee AIO projecten, namelijk het NWO-BBOL project Microgut en een VLAG project. Het doel van deze projecten is om een nieuwe geïntegreerde microbiologische en toxicologische in vitro methoden te ontwikkelen voor de risicobeoordeling in de darm. Hiervoor worden in vitro modellen voor het humane microbioom ontwikkeld en geëvalueerd.
VLAG project
Het VLAG project richt zich voornamelijk op het bestuderen van metabolisatie van geselecteerde voedsel componenten, en de onderliggende mechanismen, door het microbioom. In de tweede fase van dit project worden de toxicologische eindpunten van deze stoffen op de darm geëvalueerd door het in vitro microbioom model te combineren met een in vitro darm model (een gut-on-a-chip).
Microgut project
De focus van het Microgut NWO-BBOL project ligt op de ontwikkeling van een immuun competente geïntegreerde gut-on-a-chip waarin zowel de darm barrière als een microbioom vertegenwoordigd is. Interacties tussen de darmcellen en bacteriën worden geëvalueerd om betere inzichten te krijgen in de effecten die beide systemen op elkaar hebben en hoe toxicologische eindpunten mogelijk beïnvloed kunnen worden. Deze in vitro microbiologische en toxicologische aanpak zal nieuwe inzichten en mogelijkheden bieden voor humane risicobeoordeling.
Publicaties
-
Dietary advanced glycation endproducts (AGEs) increase their concentration in plasma and tissues, result in inflammation and modulate gut microbial composition in mice : evidence for reversibility
Food Research International (2021), Volume: 147 - ISSN 0963-9969 -
An in vitro model for microbial fructoselysine degradation shows substantial interindividual differences in metabolic capacities of human fecal slurries
Toxicology in Vitro (2021), Volume: 72 - ISSN 0887-2333 -
Differential gene expression in iPSC-derived human intestinal epithelial cell layers following exposure to two concentrations of butyrate, propionate and acetate
Scientific Reports (2022), Volume: 12, Issue: 1 - ISSN 2045-2322 -
Inter- and Intraindividual Differences in the Capacity of the Human Intestinal Microbiome in Fecal Slurries to Metabolize Fructoselysine and Carboxymethyllysine
Journal of Agricultural and Food Chemistry (2022), Volume: 70, Issue: 37 - ISSN 0021-8561 - p. 11759-11768. -
Differences in kinetics and dynamics of endogenous versus exogenous advanced glycation end products (AGEs) and their precursors
Food and Chemical Toxicology (2022), Volume: 164 - ISSN 0278-6915 -
Responses of increasingly complex intestinal epithelium in vitro models to bacterial toll-like receptor agonists
Toxicology in Vitro (2022), Volume: 79 - ISSN 0887-2333 -
Code for comparison of Caco-2 cell transcriptomes
-
Systematic comparison of transcriptomes of Caco-2 cells cultured under different cellular and physiological conditions
Archives of Toxicology (2023), Volume: 97 - ISSN 0340-5761 - p. 737-753.