
Project
Visserij Caribisch Nederland (Sababank, Bonaire, Saba en St. Eustatius)
Visserij heeft altijd een belangrijk onderdeel uitgemaakt van de economische activiteiten op de eilanden van Caribisch Nederland. Visbestanden en de (kust)visserij staan onder druk en zijn overbevist en er zijn conflicten tussen belangengroepen over het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen (b.v. ruimte voor visserij, duikindustrie, haven etc). Voor de mariene beschermde gebieden rond de eilanden van Caribisch Nederland worden de traditionele en recreatieve visserij genoemd als een van de belangrijke bedreigingen (Natuurbeleidsplan Caribisch Nederland). Het rapport over de Staat van de Natuur in Caribisch Nederland laat ook weinig twijfel over de algehele staat van overbevissing die geldt voor het ondiepe koraalrif rondom de eilanden. De huidige visserij dient te verduurzamen en uitbreiding van het bestaand visserij-onderzoek dient hieraan bij te dragen.
Onderzocht dient te worden of a) een verschuiving van de bevissingsdruk naar de vaak minder-beviste pelagische soorten kan bijdragen aan deze verduurzaming en b) in hoeverre alternatieve soorten en kweek van bijvoorbeeld West-Indian Topshell, Caribbean king crab en Sea Egg (zee-egel) voor Saba, kunnen bijdragen aan een duurzame diversificatie van de sector. Dit project dient derhalve het strategisch doel SG3 (Sustainable use of land and water for the development of the local economy) door a) bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame visserij en b) de lokale voedselproductie, zoals omschreven in het Beleidsplan Natuur en Milieu Caribisch Nederland 2020-2030 (LNV et al. 2020).
Omdat een groot deel van de visbestanden van de eilanden van Caribisch Nederland overbevist zijn beperkt dit visvangsten en andere ecosysteemdiensten (zoals de bescherming van het rif, de gezondheid van de vispopulaties, de functionering van de voedselketen en de ondersteuning van het duiktoerisme). Ter ondersteuning van duurzaam beheer van de visstand en de ontwikkeling van een duurzame benutting daarvan, is een inhaalslag nodig. Om daar kracht in bij te zetten, heeft LNV met ingang van 2023 besloten meer in te zetten op de verduurzaming van de visserij.
In het onderhavig plan word aandacht geschonken aan een palet van belangrijke onderwerpen toegespitst op de lokale noden die er spelen. Daarbij staat het genereren van meer kennis van de Saba Bank voorop, gevolgd door een verbetering van aanlandingsgegevens en capaciteitstraining. Ook komen op beperktere schaal onderzoek naar interventies ter bevordering van de visstand aanbod zoals het gebruik van kunstriffen en FADs (Fish Attracting Devices) en onderzoek aan alternatieve soorten van economisch potentieel. Tot slot wordt aandacht besteedt aan de noodzaak voor samenwerking tussen de eilanden van het Koninkrijk onderling en regionaal.
Publicaties
-
Frame Survey Curaçao’s fishing fleet 2016
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research rapport C022/17) -
Mission report Kenya : scoping Mission Marine Fisheries Kenya
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C038/17) -
Update on the 2016-2017 catch trends in the Saba Bank fisheries
Den Helder: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research rapport C083/18) -
Diet and growth of juvenile queen conch Lobatus gigas (Gastropoda: Strombidae) in native, mixed and invasive seagrass habitats
Marine Ecology Progress Series (2019), Volume: 621 - ISSN 0171-8630 - p. 143-154. -
Update on the 2012-2018 trends in the St Eustatius fisheries
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C031/20) -
Update on the 2012-2020 trends in the St. Eustatius fisheries
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C059/21) -
Status and trends in Saba Bank fisheries : Analysis of fisheries data collected over the period 2011-2023
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C092/24) -
Ten-year assessment of Caribbean Netherlands fisheries monitoring: data challenges and recommendations
IJmuiden: Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C053/22)