Project

TransPath

Dringende en ambitieuze ‘transformatieve veranderingen’ zijn nodig hoe we leven en hoe onze economieën en samenlevingen de natuur en natuurlijke hulpbronnen gebruiken en ermee omgaan. Transformatieve verandering richt zich op de fundamentele systeem brede herstructurering van de grondoorzaken van duurzaamheidsuitdagingen, die worden ondersteund door complexe sociale paradigma's, waarden en gedragingen.

Het project heeft tot doel een inclusief deliberatie proces te gebruikenom context specifieke hefboompunten en bijbehorende interventies te identificeren die randvoorwaarden creëren. Deze zijn nodig om diverse transformatieve trajecten voor wederzijdse beïnvloeding van winning, productie en consumptie te versnellen die gezamenlijk de biodiversiteit, klimaatmitigatie en klimaatadaptatie verbeteren, met gevoeligheid voor verschillende sociaal-culturele contexten en rechten. De belangrijkste onderzoeksgebieden zijn:

  1. het opzetten van een externe adviesraad van deskundigen en wetenschappelijke beleidsbeoefenaarslaboratoria op meerdere schalen;
  2. het identificeren en karakteriseren van hefboompunten voor diverse contexten;
  3. Europese/mondiale trajecten te integreren en aan te passen door gekoppelde biodiversiteits- en klimaatacties en kritieke hefboompunten te overwegen;
  4. het identificeren en testen van alternatieve interventies op mondiale en Europese schaal die transformatieve veranderingen op het niveau van consumenten, producenten en organisaties teweeg kunnen brengen.

Om deze resultaten te bereiken, richt het project zich op vijf cases: (1&2) Oost- en West-Europese case die de verschillende sociaaleconomische en ecologische omstandigheden en uitdagingen weerspiegelt waarmee deze contexten worden geconfronteerd; (2) Mondiale handelsovereenkomsten en handelsvoorschriften; (3) de financiële sector van de EU; en (4) televerbonden wereldwijde waardeketenregelgeving en effecten op land- en bosbescherming/-herstel.

Publicaties