Project
Towards a stewardship economy
Het doel van de economie van rentmeesterschap is om instituties te ontwikkelen die alle mensen helpen om als een goed rentmeester duurzaam met de aarde om te gaan. Een goed boekhoudsysteem voor biodiversiteit is daarvoor belangrijk, naast goede instiuties. Hierover worden in dit project inzichten ontwikkeld.
De huidige crises rond biodiversiteitsverlies, voedselzekerheid en klimaatverandering worden veroorzaakt door menselijke activiteiten. In de huidige institutionele structuur van de markteconomie neemt men onvoldoende verantwoordelijkheid om natuur en biodiversiteit te beschermen. Deze institutionele structuur wordt idealiter zodanig aangepast dat bij alle beslissingen rekening wordt gehouden met de effecten op biodiversiteit, zoals een goed rentmeester zou doen. Dat is de basisgedachte van de economie van rentmeesterschap.
Er zijn echter trade-offs tussen biodiversiteit en andere waarden. De situatie is nu echter zodanig dat verdere vermindering van biodiversiteit leidt tot onaanvaardbare gevaren voor mens en wereld. Daarom is het wenselijk dat voor elke beslissing die leidt tot achteruitgang van biodiversiteit wordt gecompenseerd door een vergelijkbare toename in biodiversiteit elders. Het is echter lastig om het begrip vergelijkbare schade te definiëren. En nog belangrijker: wie bepaalt wat vergelijkbaar is?
Recent zijn sommige bedrijven en banken begonnen om meer inclusieve boekhoudsystemen te ontwikkelen om de effecten van hun beslissingen op biodiversiteit in kaart te brengen en te proberen verlies van biodiversiteit volledig te compenseren, zodat het bedrijf netto een positief effect op biodiversiteit heeft. Tegelijkertijd zijn er burgerinitiatieven om rentmeesterschapsraden te introduceren die als een soort waakhonden proberen het gedrag van bedrijven en mensen meer inclusief te maken. Het doel van dit project is om vanuit het biodiversiteitsvraagstuk een visie op het begrip “economie van rentmeesterschap” te ontwikkelen, voorbeelden van rentmeesterpraktijken in het kader van bescherming van biodiversiteit te analyseren, institutionele mechanismen te identificeren die de rentmeesterschapseconomie belemmeren, meer inclusieve benaderingen voor de boekhouding van kosten en opbrengsten te ontwikkelen door inclusie van biodiversiteitswaarden in deze systemen en een visie te ontwikkelen hoe een transitie van het huidige economische systeem in gang kan worden gezet in de richting van een meer inclusieve, duurzame economie gebaseerd op het idee van rentmeesterschap.
Publicaties
-
Hoe gaan natuurherstel en vrijemarkteconomie samen? Een nieuwe generatie pioniers is al begonnen
-
Methodologies for assessing the impact of socioeconomic activities on biodiversity : State of play on biodiversity monitoring, impact assessments, accounting and monetary valuation of biodiversity
Wageningen: Wageningen Economic Research (Report / Wageningen Economic Research 2024-034) -
Towards a stewardship economy : case analysis Lake Dembel, Ethiopia
Wageningen: Wageningen Centre for Development Innovation (WCDI) (Report / Wageningen Centre for Development Innovation WCDI-24-375)