Project
Taskforce Integrale Gebiedsgerichte aanpak (IGA)
Een Taskforce stikstof is in het najaar 2019 door WUR in het leven geroepen. Het was een reactie op de stikstofproblematiek die was ontstaan n.a.v. de uitspraak van de Raad van State van eind mei 2019 dat de kwaliteit van natuur onvoldoende was o.a. als gevolg van bovenmatige stikstofdepositie op natuur. Tegelijk was het de ambitie van WUR om een bijdrage te leveren aan de oplossingsrichtingen. De taskforce bestond uit medewerkers van de verschillende kennisinstellingen en departementen van WUR. In de zomer 2021 is een verkenning uitgevoerd naar de noodzaak en mogelijkheden om tegelijk met de natuur- en stikstofproblematiek, ook de KRW opgave (waterkwaliteit) en klimaatopgave op te pakken. Nu deze opgaven ook in gezamenlijkheid in het Regeerakkoord van Rutte IV als doelstelling zijn opgenomen, wordt de taskforce stikstof verbreed naar een taskforce IGA Integrale Gebiedsgerichte Aanpak die stikstof-natuur-KRW-klimaat opgaven in gezamenlijkheid aanpakt en uitwerkt.
De taskforce IGA Integrale Gebiedsgerichte Aanpak is samengesteld uit medewerkers van de verschillende kennisinstellingen van Wageningen Research. Door de brede samenstelling van de taskforce kunnen vragen en oplossingsrichtingen in een integrale context worden beantwoord en bediscussieerd. Lopend onderzoek, al of niet uitgevoerd door taskforceleden, op deelaspecten wordt in een integrale context geplaatst. De Taskforce denkt na over urgente vragen en oplossingsrichtingen die de impasse als gevolg van het stikstofdossier in combinatie met de samenhangende dossiers betreffen en de onderzoeksagenda die daar bij hoort.
Vanuit een One-Wageningen gedachte wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van integrale ruimtelijke en bestuurlijke oplossingsrichtingen - voor landbouw én natuur, generiek én gebiedspecifiek zodat weglek- of afwentelingseffecten minimaal zijn. Vanuit deze integrale benadering leidt de taskforce af wat nodig is aan kennisontwikkeling en innovatie voor de langere termijn. Behalve technische en management oplossingen wordt ook nagedacht over de kosteneffectiviteit, verdienvermogen, uitvoerbaarheid, governance, juridische aspecten, draagvlak en polarisatie. Om de ontwikkeling van integrale ruimtelijke en bestuurlijke oplossingsrichtingen mogelijk te maken wordt ook geïnvesteerd in het instrumentarium dat daarvoor nodig is: kwalitatief hoogwaardige modellen (status A), beschikbaarheid van data, ontwikkeling van medewerkers tot integrale denkers.