Project
Synthesising Food Loss Research Results into Applied Food Loss Reduction Tools
Dit KoM project richt zich op het ontsluiten van inzichten en kennis over de omvang, aard en impactvolle aanpak van wereldwijde voedselverliezen (Food Loss = FL) door middel van het ontwikkelen en toegankelijk maken van concrete instrumenten. Bestande onderzoeksresultaten en kennis op het gebied van voedselverliezen worden naar concrete tools vertaalt. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Nederlandse bedrijven en organisaties die internationaal actief zijn. State-of-the-art inzichten uit recent en nog lopend onderzoek naar wereldwijde voedselverliezen worden vertaald naar een samenhangend pakket voor verschillende doelgroepen zoals bijvoorbeeld bedrijven, sector-organisaties, landbouwraden, beleidsmakers en hogescholen. De Tools bestaan uit o.a. :
- Voorbeelden van specifieke praktijksituaties in de export ketens van groeten en fruit, die de ‘huidige’ situatie met een verbeterd scenario vergelijken, via oplossingen die (waar mogelijk Nederlandse) bedrijven en andere belanghebbenden hebben ontwikkeld/ geïmplementeerd of vanuit bestaande onderzoeksresultaten door het project team voorgesteld kunnen worden.
- Een overzicht van wereldwijde en regionale hotspots .
- Middelen om internationale voedselverliezen en hun impact op het voedselsysteem te meten en inzichtelijk te maken (per product, sector en land), toegespitst op verschillende doelgroepen gebruikers.
- Middelen om eenvoudig inzicht te krijgen in welke oplossingen impactvol zijn om voedselverliezen (per product en/of ketenschakel) te verminderen. Denk hierbij aan technologieën, processen, partnerschappen, evenals voedselsysteembenaderingen en geïntegreerde oplossingen.
- Een overzicht met belangrijkste informatiebronnen gerelateerd aan voedselverliezen.