Project

Stikstofverlies uit stallen - analyse 2021-2022

In dit project wordt de effectiviteit van emissiearme stalsystemen in de Rav onderzocht met de zogenoemde NP-methode waarmee stikstofverlies via analyses van afgevoerde mest kan worden geschat. Eerdere gelijksoortige onderzoeken door CBS (2019) en WLR (2023) zijn uitgevoerd over de jaren 2015-2017 en 2017-2020. Dit onderzoek heeft betrekking op de jaren 2021 en 2022.

Emissiearme stalsystemen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van ammoniakemissie en daaraan gekoppelde depositie op regionale en nationale schaal. In de regelgeving en vergunningverlening wordt daarbij gebruik gemaakt van emissiefactoren opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). De emissiefactoren zijn gebaseerd op voor de praktijk representatief geachte testmetingen. Door het CBS is in 2019 een rapport uitgebracht waarin het stikstofverlies uit mest van verschillende stalsystemen is onderzocht met data uit de periode 2015-2017. Dit verlies is geschat uit stikstof- en fosfaatgehalten afgevoerde mest (NP-methode). CBS concludeerde in deze studie dat de gemiddelde effectiviteit van emissiearme stalsystemen vermoedelijk minder is dan verwacht volgens de Rav-emissiefactoren.

In een grootschaliger en gedetailleerder WUR-onderzoek (2023) met statistische analyse van mestdata uit de periode 2017-2020  werden de conclusies van CBS op stalsysteem-niveau bevestigd en aangescherpt. Voor alle emissiearme staltypen in de melkveehouderij bleek dat het geschatte stikstofverlies hoger is dan verwacht mag worden op basis van de bijbehorende Rav emissiefactor, waarbij voor de helft van de stallen de afwijking significant is. Voor de pluimvee- en varkensstallen bleek er wel sprake van emissiereductie maar in het algemeen minder dan verwacht. In de studie werd aanbevolen om de werking van emissiearme stalsystemen systematisch te volgen in de tijd met de NP-methode, om daarmee de effectiviteit te kunnen volgen en bij te sturen. In dit onderzoek wordt hieraan gevolg gegeven door het stikstofverlies van stallen in de periode 2020-2021 met de NP-methode te analyseren. De resultaten zullen worden vergeleken met de eerdere onderzoek om trends in effectiviteit vast te stellen, en om inzicht in de werking van meer recent geïntroduceerde stalsystemen te  verkrijgen. 

Publicaties